2018-11-03
今晚同朋友慶祝生日,朋友比較特別,只食海鮮不食其他肉類,諗起之前去過La Postre 西班牙餐廳主要食海鮮,見到上環都有分店就去試下。環境裝修幾靚,又有卡位座,都坐得幾舒服。朋友生日就梗係比佢點菜啦,點之二話不說就點左個Seafood Hot Pot,呢個真係好豐富,虎蝦、帶子、蟹鉗、蜆同螺肉,湯底有兩個選擇:香辣啤酒湯/番茄忌廉啤酒湯。首先將唔同嘅海鮮放入湯裏面滾,海鮮新鮮鮮甜,特別係虎蝦,一放落去滾完啲湯就好香,一打開蓋就聞到,再配上個好好味嘅醬一齊食正😋,最後就飲埋啲湯,又香又鮮甜又好味👍。另一個係芝士煎蟹餅,蛋餅裡面有蟹肉,賣相好靚,熱辣辣上抬,配上芝士木魚絲個味道好夾。另外甜品係抹茶麻薯窩夫,窩夫裏面係抺茶餡料,加上綠茶雪糕一齊食,甜度剛剛好,另配有幾種唔同嘅醬,我最鍾意就係紅豆。另外叫咗仲夏水果茶,同鮮雜果莫希托,啲生果仲可以食埋,我朋友一口已經飲左一半,連相都影唔切🤣