2022-05-23
約左好友週末來灣仔一聚,離不開食吓好嘢,吹一大餐水。好友book 左枱吾使我粗心搵地方食嘢Mr. Crab by Captain’s 位置超正,港鐵行過去都吾使五分鐘, 方便到爆。我印象中餐廳已經開咗頗耐,入到去都覺得裝潢有點舊,但仍然保持乾乾淨淨,店員尚算有禮,感覺不錯。雖然餐廳主打海鮮,但我們也不想吃得太heavy , 所以楝了weekend 先有嘅Brunch SetAdd $45 Upgrade Soup and Dessert 是日餐湯是蕃茄湯,質感濃稠,香濃、溫度足,酸味相當突出,越飲越開胃。我點了signature Mr. Crab All day breakfast $128材料也大墟頭,有炒蛋、煙肉、焗豆、豬肉腸、煙三文魚、蟹餅、炒蘑菇、薯餅、多士、牛油果、粟米沙律等,基本上All day breakfast 所以的元素也齊全。不過我最鍾意就有兩個元素一:蟹餅超鮮甜,蟹肉一絲一絲,只可惜只有一口份量實在太少。二: 粟米沙律主角是粟米,還有切到均一的三色椒和洋蔥,只以少量橄欖油調味,味道清甜,口感爽脆,加埋牛油果一切食,簡單又好味。朋友揀了「西班牙文蛋餠 」拌牛油果、栗
約左好友週末來灣仔一聚,離不開食吓好嘢,吹一大餐水。
好友book 左枱吾使我粗心搵地方食嘢
Brunch Set
我點了signature
材料也大墟頭,有
一:蟹餅
超鮮甜,蟹肉一絲一絲,只可惜只有一口份量實在太少。
二: 粟米沙律
朋友揀了「西班牙文蛋餠 」
拌牛油果、栗米沙律
雖然非鑊仔上枱,但也看到外面微帶焦香,
正宗西班牙蛋餅做法,同樣地加入了洋蔥、蔥仔、西班牙香腸,令單一的烘蛋口感更豐富,亦因為西班牙香腸增了不少咸香,一個人食都幾膩下,建議開心share 。
甜品是 Coffee Cheese cake
New York cheese cake 質感,我本身麻麻,所以成為好友福利,佢話咖啡味幾香,亦不太甜,迅間食到清碟。
我就以cappuccino 作結
大大杯cappuccino, 不偏酸、也不苦,口道大眾化,如果係因為啲嘢挑剔,都可以話奶泡打得唔夠丰厚,其實系pass 嘅。