2020-02-05
行開K11乎近,朋友一見立体派就話要食,佢話呢間係香港第二間,第一間係響中環,餐牌選擇唔多,好快就揀咗以下食品👇🏼黃金味噌拉麵 $138,每日限定,呢個麵來頭唔少,獲得多項日本冠軍,連上枱都特別過人,每次客人叫黃金味噌拉麵都會以日本古時用作外賣嘅「出前箱」奉上,可保持溫度,又有睇頭,就算若干日子,唔記得個麵,都記得用「出前箱」送麵呢個畫面。講返碗麵,豐富材料,秘製肉醬,有啲似炸醬麵嘅肉醬,低溫焗製豬肩肉,唔係年糕做餡料嘅巾着,大蔥絲,菜苗,味道我又唔覺得好特別。海體醬油湯 $88,九種特級醬油調製,反而我個人就鍾意呢碗麵,單係個麵質都比較有口感,至正係條五花腩,肥膏唔多,主要係面頭一層,下邊都係夾雜少少肥膏,炆得好淋,肥膏顯得有咬口,咀嚼有油香味,煙煙韌韌好好味;追加京蔥 $10 及紫菜(6片)$15,真係好值得👍🏼唐揚脆炸雞 $38,不過不失。名古屋風雞翼 $38,相對好喜歡呢兩隻風雞翼,可以encore😋炸雞+啤酒對飲酒嘅人而言係天生一對嘅配搭,我會極力推介日本手工啤酒COEDO 漆黑 Shikkoku $58,麥味濃郁,汽泡幼細,入口清滑;如果喜歡果味嘅就可揀COEDO 瑠璃 R
唐揚脆炸雞 $38,不過不失。
炸雞+啤酒對飲酒嘅人而言係天生一對嘅配搭,我會極力推介日本手工啤酒COEDO 漆黑 Shikkoku $58,麥味濃郁,汽泡幼細,入口清滑;如果喜歡果味嘅就可揀COEDO 瑠璃 Ruri $58。