2022-05-23 67 浏览
平時係將軍澳海旁散步嘅時候成日都會比旁邊嘅餐廳吸引到,今次就約埋朋友去食呢間戀上台式料理。餐廳係半開放式嘅裝修,有唔少戶外嘅座位,天氣好嘅時候望住個海食飯都幾chill. ✨水蜜桃生炒骨($88)平時食晚飯都會想叫啲酸酸甜甜嘅小菜開下胃,今次就揀左呢道水蜜桃生炒骨。生炒骨新鮮炸起,食落口感外脆內軟,酸甜度岩岩好。✨特色手工餃麵($68)朋友話唔太想食飯,我地就叫左碗麵share. 麵款分別可以選擇刀削麵/陽春麵,我地就揀左幼身嘅陽春麵,我幾鍾意佢地嘅牛肉湯,飲落鮮甜得黎又唔會太咸。✨戀戀蚵仔煎($68)佢地嘅蚵仔煎賣相相當唔錯,入面加滿左香蔥都幾香口,但蚵仔嘅分量就略嫌不足,再多啲嘅話應該會更好味。✨台式烤香腸($58)台灣香腸分別有普通嘅蜜糖味同埋墨汁味,兩款都好好食!配埋生蒜片食味道更佳。✨薄荷窩夫配草莓三重奏($68)最後我地仲叫左款甜品,呢個窩夫其實我就唔太食到有薄荷味,口感方面同平時食開嘅窩夫有啲唔同,有少少食壓平左嘅油炸鬼,再配埋奶油同雪糕,味道都唔錯。

✨水蜜桃生炒骨($88)

✨特色手工餃麵($68)

✨戀戀蚵仔煎($68)

✨台式烤香腸($58)

✨薄荷窩夫配草莓三重奏($68)