2023-05-02 120 浏览
到骆驼漆大厦血拼后,相约友人到呢间AST 餐厅食个泰西fusion 菜。楼上铺既好处就系地方大,装修靓,枱与枱之后好阔落,坐得好舒服🤗好欣赏餐厅整左个流水道装置,上面有彩色灯飘浮好治愈呀😗叫左个二人套餐加48蚊升级芒果糯米饭做甜品再散叫左两杯特饮首先上个暖笠笠既椰子🥥鸡汤,好清甜好足料,净系闻都已经feel到佢椰子落左好多椰子肉,鸡仲系好滑,汤唔会好油 ,饮哂都冇咩罪恶感😂青木瓜沙律🥗份量十足,虾好新鲜,唔会雪到冻冰冰,酸酸地好开胃。小食拼盘份量好多,其中炸虾饼同埋烧菠萝串值得一试。虾饼好弹牙同好松软,口感一流。菠萝冇浸过盐水,完全无渣,烧完甜上加甜黎到主菜,黄咖哩炒软壳蟹卖相好吸引,软壳蟹好松脆,我好钟个咖喱汁唔会好辣、同埋够杰身 ,可以被手抓饼同其他配料扣住 , 每口都食到浓厚既咖哩味。马拉盏炒通菜,唔会好油又唔会咸,见到冇tune 过色都咁绿就知新鲜啦😗甜品时间连芒果糯米饭都系大份都爆登,仲要好细心咁饭同芒果已经分左做两份,连雪糕都有两球omg😱 好有惊喜 认真我好似冇食过跟雪糕既芒糯,其实又几夹㖞,将雪糕夹埋饭一齐食,肯系有食紧雪米糍 既感觉😬之后仲叫多咗个好少地方有得食嘅🎃南

楼上铺既好处就系地方大,
装修靓,枱与枱之后好阔落,坐得好舒服🤗

好欣赏餐厅整左个流水道装置,上面有彩色灯飘浮
好治愈呀😗

叫左个二人套餐加48蚊升级芒果糯米饭做甜品
再散叫左两杯特饮

椰青鸡汤

青木瓜沙律

菠萝冇浸过盐水,完全无渣,烧完甜上加甜

小食拼盘

黎到主菜,
黄咖哩炒软壳蟹

马拉盏炒通菜

甜品时间

芒果糯米饭配雪糕

之后仲叫多咗个好少地方有得食嘅🎃南瓜雪芭
造型非常可爱,有得睇有得食见到都开心,其实系充满淡淡嘅南瓜味加上香浓嘅奶味雪糕,而且唔甜 ,应该系店舖自己整嘅

南瓜雪芭

最后,不得不提饮品。Ast d饮品入口好清甜 ,感觉冇乜加糖,呢杯西贡少女,有好新鲜嘅热情果味青柠味加梳打,解辣一流
西贡少女

临走经过厕所门口先发觉原来有个VIP房,
职员话有得打麻雀唱K同埋打乒乓波,公司家庭聚会都算系一个唔错嘅选择。

个人认为AST系值得番兜嘅餐厅,不仿试试!
  • 芒果糯米饭配雪糕
  • 椰青鸡汤