2012-08-02 89 浏览
某日薯片妹起公司附近收到張外賣紙,於是就攞比蝦餃仔,一睇倆人己睇到心水食物分別係"海賊單骨雞翼"以及"香濃豬歅骨飯"(可轉米缐),成張外賣紙佈滿晒名稱好靚嘅甜品及美食好似好吸引咁順帶一提,呢間野下午四點前叫名坊茶餐廳,下午四點後叫名坊甜品(可能係老闆租比人用吧)我哋倆人都好心急、好想食,所以就提前約十五分鐘打去,點知佢哋竟然照接0rder喎呵呵~等咗35分鐘、有得食喇……先食期待已久嘅~海賊單骨雞翼,單睇外表似顏色偏淡,並無金黄色,係毎隻翼嘅兩邊軟骨位落力,表面有少量黑椒,—放入口,呆咗,甜嘅,雞皮外層上咗層薄生粉,熟後用白砂糖漿埋茨(蜜糖都慳返),黑椒無香味、雞無雞味,好難食呀!!咁何解叫海賊雞翼喎,根本離題萬丈唔通想用個名黎吸引人?六隻雞翼開兩邊、收$35,又貴又難食l香濃豬軟骨:似湯渣、可能用作煲湯底之用途,用完後攞黎加色就算,而個汁就超油唔掂收$38,跟碗糖水—碗,米線又唔掂,總共用咗4個外賣盒另加收$4,都實都算合理,環保嘛(*¯︶¯*)心諗,小食完全唔掂遮,佢强項maybe係糖水呢,點知食咗啖就無食喇糖份唔夠,就似煲好之後再加水,雞蛋咸嘅,應該係怕煮嘅時候爆烈,所以唔小心放

呵呵~
等咗35分鐘、有得食喇……

糖份唔夠,就似煲好之後再加水,雞蛋咸嘅,應該係怕煮嘅時候爆烈,所以唔小心放咗大量盐落去,唉……,食幾味都唔合格,希望呢間店嘅厨師多加努力,無謂浪费食材及D靚名嘛

题外话/补充资料: 用咁多心機諗D名黎吸引人,不如用多D心機鑽硏厨艺好過啦……
2012-07-28
35 分钟 (外卖送餐)