今日約咗個住鑽石山附近嘅朋友食飯,誤打誤撞比我發現到新蒲崗有間主打海膽嘅高質日本料理😍我哋每人叫咗一碗刺身飯同一碟小食,整體都幾有驚喜海膽三色丼($128)海膽絕對係對得住海膽仔呢個店面嘅鎮店之寶。海膽嘅size本身都唔細,而且食落非常新鮮,嗰陣海膽鮮味好似海水一樣一層層慢慢湧出嚟,冇講笑,咀嚼一舊海膽都要經歷返幾秒先徹底感受完呢粒海膽嘅生命。總之真係好正好正。而且吞拿魚都好好食,非常滑,口感好自然舒服🥰三文魚大蝦帶子丼($88)值得讚嘅係份量都幾大,三文魚同帶子都大大舊。小小遺憾係佢地可能同啲海膽住埋一齊所以啲營養比海膽搶曬sosad,所以相對嚟講口感上冇海膽咁驚艷。客觀而言絕對都合格有餘,奈何有對比有傷害,有海膽就食海膽啦🥳香蒜牛柳粒($68)都唔錯,煎得幾香,肉汁飽滿,香蒜is真的香而且都脆。一開頭上嚟覺得有啲淋,過一陣就硬返啲,算係有唔同程度嘅口感可以自己揀咁樣,都幾得意😋———————————————#海膽仔海膽仔 (新蒲崗)新蒲崗衍慶街2-32號新蒲崗大廈地下Q號舖

我哋每人叫咗一碗刺身飯同一碟小食,整體都幾有驚喜

海膽三色丼($128)

三文魚大蝦帶子丼($88)

香蒜牛柳粒($68)

———————————————

#海膽仔

海膽仔 (新蒲崗)
新蒲崗衍慶街2-32號新蒲崗大廈地下Q號舖