2020-10-22
約朋友食飯,兩個人去K 11 Musea搵食,佢話去Chatter Box,估唔到會咁短期內食星馬菜兩次。因為對上一次響新蒲崗想食海南雞飯無得食,個心總係放唔低哩個意欲,今次海南雞飯係Chatter Box嘅鎮店之寶,無理由食唔到卦。因為入座時間只有90分鐘,朋友未到,唯有響門口徘徊一陣,等埋個朋友先入座。七點哩個時候都係有兩三張枱同吧枱吉嘅。個朋友黎到即刻點菜,原來佢之前黎過,有幾樣係好食一定要試(其他就普通啦)咁,咁當然由得佢發辦。文華海南雞飯梗係要叫,另外仲叫左咖喱豬肋骨煲配白飯、黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕同蒜茸炒小棠菜。個海南雞飯叫左無五分鐘就上菜,應該係準備定嘅,最花時間亦應該係裝湯同放上個盤度。加左錢轉雞脾嘅決定果然無錯,雞脾肉嫩滑又入味,而且無骨,啖啖肉啱哂懶人,油飯雞湯味濃郁但做到爽口唔油,唔錯。咖喱豬肋骨煲嘅咖喱汁好香,用黎送白飯最正。豬肋骨炆得好淋,輕輕一啖就骨肉分離。啲秋葵,我避開哂。黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕,其實我唔係好鐘意食蘿蔔糕,個朋友叫到就即管試下。黑醬油味普通,蘿蔔糕質地唔“削”,但我都係唔好食蘿蔔糕,所以一件起兩件止。至於小棠菜,其實都無咩特別, 當係有啲清炒蔬菜食
至於小棠菜,其實都無咩特別, 當係有啲清炒蔬菜食下無咁肥膩。
平日去到八點零,全場滿座,門口仲有幾個人等緊位,疫情黎講,算好生意呀。