2019-03-07 16 浏览
岩岩係日本去完旅行番黎,好想食番d香港野,講到香港特色食物,少不了火鍋,朋友介紹依間很高質素,所以就黎試試,坐底卡位,有獨立電視好正,之後伙記問我用唔用電話點單,心諗又要dl apps咁麻煩,但原來只要用qr code,係網頁點單,好方面。海中寶鍋底店員推介的湯底,夠哂足料,面上有d素翅,而大大個豬肚包住,花膠、海參、元貝、螺頭等等…,十分豐富,打開個刻食材係湧出嚟,第一樣係飲湯先,湯底好鮮甜,要形容的話,有d似過時過節先會煲的花膠海螺雞湯,好正。三式水晶包有叉燒,奶皇和芋泥,以前有段時間香港好興食水晶包,但興左一排就消失左,今日見到忍唔住又食下,店員好細心講,食唔慣打邊爐的話,可以拎去蒸。松葉蟹黃包同水晶包異曲同工,但小籠包的樣,放落湯底煮完,食哂口才知精彩,包內滿滿的蟹肉和蟹膏,好飽滿。鮮肥鵝腸+西班牙橡果黑毛豬條鵝腸新鮮爽口,不過都係要辣辣地食鵝腸先爽,黑毛豬條,豬味好濃,口感夠冧身,其實唔食條狀可以選擇豬肉片,不過條狀少見一點。本地招牌手切肥牛睇店名就知,少不了要食牛,有數款選擇,我就最簡單要了招牌,煮幾秒就拎上黎食,口感係爽滑,肉味當然濃,配埋海中寶的鮮味,真的不錯

海中寶鍋底

三式水晶包