(非会员)
2005-12-13 9 浏览
老公忽然提議去呢度食晚飯,話呢到睇到海景,忽然咁浪漫,真係受寵若驚!!環境吾錯, 走新派高檔中菜格局. 我地張對正大大個維港夜景,但食肆燈光太強,搞到塊玻璃勁反光,完全浪費左一個美好維港夜景,可惜!如果食肆負責人係醒目,實在應該調節下室內燈光.講番食物, 打開餐牌,前面多數係貴價鮑參翅肚,到最後幾頁先係平常小菜,我地點左兩個前菜,兩個小菜,仲有一個炒飯,以為實係份量好細,點知後尾都食到反肚:小黃瓜海蜇頭--兩樣都好爽脆,醬油調味剛好. 芥辣牛柳粒-- 牛肉好淋,芥辣醬汁只係惹味,吾辣,好正!瑤柱炒西施-- 其實係粉絲牙菜蛋絲炒瑤柱絲, 炒得好乾身,少油,好有家常風味!魚湯腐竹浸豆苗--魚湯好香濃, 最精采係豆苗,嫩滑無渣, 腐竹都好滑,但太飽,食吾晒,個部長建議我地加手打魚旦一般,其實可以吾加. 王子炒飯-- 炒得乾身,但飯吾飯, 少油, 水準之作, 配料有蝦仁,蔥花,叉燒等,份量約四小碗,都食吾晒. 最後埋單用恆生咭九折左近六百蚊,如果下次再黎,我諗吾叫頭盤都夠飽.

小黃瓜海蜇頭--兩樣都好爽脆,醬油調味剛好.

芥辣牛柳粒-- 牛肉好淋,芥辣醬汁只係惹味,吾辣,好正!