2021-02-05
上網做咗一啲research先知呢間餐廳係社企,會聘請特殊人士工作,比佢地一個融入社會嘅機會。咁有意義當然要支持下!餐前小食一共有三款:甜薯、泡菜同埋酸白蘿蔔,另外仲有海帶湯,非常有韓式風味。蜂蜜蒜香炸雞韓式便當❤️一份有哂雞全翼、雞槌、雞胸等。雞肉炸得外脆內有肉汁,粉漿唔算好厚,而且雞肉非常入味,食得到裡面都鹹鹹地。食落juicy唔乾。個汁又濃稠又黏,完美地包裹住舊雞,感覺好似去咗韓國食炸雞咁!除咗三舊好大舊嘅炸雞之外,個飯亦都好別緻,除咗好靚嘅太陽蛋之外仲加入左青瓜絲、蘿蔔絲、粟米粒、蘑菇粒同埋特製醬汁。牛油果炸豆腐沙律🥗 炸豆腐驚外層炸漿咬落香脆又煙韌,而且帶點椒鹽香。內裡係軟綿綿嘅豆腐,新鮮沙律菜再配上清新嘅胡麻醬非常開胃!沙律菜嘅份量非常多,一個人會食唔哂!惟牛油果唔夠熟偏硬,如果唔係就perfect喇!泡菜豆腐鍋配白飯❤️豆腐軟滑而且份量多,泡菜份量都唔少,但感覺味道唔算非常香濃,亦都唔算好辣,可能同泡菜嘅品種有關?適合唔太食到辣嘅朋友!另外加咗少量蜆肉同一隻窩蛋,令到味道更加豐富。飲品方面我哋揀咗士多啤梨乳酸同埋巨峰提子🍇梳打,飲品可要求少甜,飲多幾啖都唔怕肥啦!