2024-02-22 890 浏览
💁‍♀️💁‍♂️ 14/02/2024(Wed), Dinner🍽为食妙妙一向都喜爱Vivienne Westwood呢个品牌,佢喺铜锣湾开嘅cafe之前亦都去过食佢哋嘅Tea Set。嚟到情人节💌呢一晚,A先生睇过佢哋嘅情人节💌套装食物都唔错,于是呢一晚就喺度订枱一齐庆祝情人节💌。一如之前,cafe嘅座位安排都好阔落,我哋获安排坐喺一张4人枱嘅位置,有足够嘅空间去放为食妙妙嘅情人节花束💐,再上埋食物都唔会觉得迫。餐厅内有唔少打咭位,墙身上都有特别嘅装饰可以打咭。值得一提呢一晚有位外籍嘅侍应招呼得好用心,帮我哋影相时又会提议我哋上咗食物再影个构图会靓啲。而今晚我地order咗:🔆 VALENTINE'S DINNER | 情人节晚市套餐🔆 巴马火腿配意大利布袋芝士🧀(2人份)一份有两片巴马火腿、一件布袋芝士🧀同沙律菜等等,布袋芝士用刀一切内里的成份便像熔岩般流出,芝士的外壳唔算太厚,整体口感creamy,味道唔会好浓芝士味。伴碟有啲黑色嘅粒粒,原来系黑醋爆珠,入口咬爆之后黑醋涌出,伴住布袋芝士一齐食,玩味十足。🔆 罗宋汤配香烤多士罗宋汤嘅味道偏重蔬菜🥬嘅清香,入口微酸而肉味不太浓郁。🔆 意

而今晚我地order咗:

🔆 巴马火腿配意大利布袋芝士🧀(2人份)

🔆 罗宋汤配香烤多士
罗宋汤嘅味道偏重蔬菜🥬嘅清香,入口微酸而肉味不太浓郁。

🔆 意大利手制猫耳朵面(2人份)
猫耳朵面食落烟烟韧韧,配合车厘茄及肉粒用再上忌廉煮成。要赞一赞个汁调得唔错,食落够晒开胃,正好迎接之后上枱嘅主菜。

🔆 白味噌比目鱼佐鲜鱼汤
A先生当晚十分喜爱嘅菜式,甚至比预期更加出色。比目鱼煎得十分香口,内里嘅鱼肉煮得刚熟而且油份十足,食落系满满嘅鱼油香味,再配合微甜嘅白味噌,味道十分搭配。

🔆 澳洲和牛菲力配法式千层焗薯
相比之下另一个主菜澳洲和牛菲力就失色咗少少,牛肉本身干咗少少,略欠肉汁。底层嘅千层焗薯带点焦香,反而不错。

🔆 流心朱古力心太软(2人份)
心太软焗得外脆内流心,用刀一切下去内里嘅朱古力🍫熔岩便倾泻而出,配上一球云尼拿雪糕。朱古力味道香浓,连埋雪糕入口一冷一热十分好食,若果可以再流心一点就更完美👍🏻。

🔆 Passionfruit Orange Jasmine Tea
本身A先生想点咖啡☕️嘅,但刚好咖啡机坏咗,唯有改叫一杯特饮。呢杯有橙肉、热情果嘅茉莉花茶🍵清清哋咁入口都好舒服。

🔆 Free Flow House Pour
套餐可以加$198 free flow house wine,我哋边食边饮,都keep住有refill。
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整体食评:8.5/🔟
❤🙆‍♀️(为食妙妙)整体食评:9/🔟
👉🏻 环境舒服,侍应服务贴心,整体用餐过程愉快
A先生车友指数 🚗
🛣️ 交通容易指数:🚗🚗🚗🚗🚗(5/5)
🅿️ 泊车容易指数:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 泊车方面可能要考虑皇室堡🅿️或者世贸中心🅿️,表位就要行远少少去到维园🅿️
👉🏻 港铁🚇铜锣湾站E出口隔离就系Fashion Walk,另外巴士🚌、小巴、电车都可以轻易到达
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2024-02-14