2009-10-06
計劃到西貢晚飯, 事前當然要做足準備功夫, 到開飯看看食評, 見到這家餐廳竟然連一個喊都冇, 心想: 真係咁正? 答案只有親自試試才知道吧! 中午就連忙打電話訂枱先, 見到食家嘅相片, 知道店內有閣樓坐位, 於是特別要求坐閣樓, 貪佢靜d, 觀景好d! 接咗大鳥, 慢車駛往西貢方向, 順便看看郊外風光, 已近黃昏, 天色氾着紅霞, 景色迷人. 未夠七点, 已在市內打了個轉, 係時候坐低. 入到餐廳, 只有一枱客, 跟侍應講我以訂了7点.鐘枱, 侍應竟示意我自已上閣樓, 有點怪怪咁... 枱是我心目中想坐的, 景觀唔錯! 只欠了枱上一點燭光吧. 餐牌上其實選擇不多, 反而另有是日晚餐及二人套餐可選, 餐內也有魚, 豬, 牛選擇, 我們一邊選擇食乜好, 一邊繼續我們的話題... 哈哈 最終選了二人套餐, 有沙律作頭盆, 餐湯, 主菜, 甜品及啡茶, 價錢適中.凱撒沙律 - 近年已是餐廳必有的沙律, 咁都好, 間間都試過你先知道邊間好食. 這裏除Romaine新鮮外, dressing 都做得唔錯, 入味! 而Parmesan cheese 亦落足料, 絕不吝嗇. 龍蝦湯 - 嘩, 真係
龍蝦湯 - 嘩, 真係好耐冇飲過咁好味的龍蝦湯了, 蝦味濃郁, creamy, 夠味! 如可加些少龍蝦肉就更佳, 但已經是滿分之作了!
燒紐西蘭西冷牛扒 - 我Order 咗五成熟, 大厨火候拿得很準, 剛五成! 但可惜件扒唔夠熱, 肉質麻麻, 而亦不是用坑燒的, 要扣分了.
燒豬扒骨 - 大鳥就選了吃豬扒, 厚厚的豬扒竟然燒得剛好, 唔老唔鞋! 再一次顯示咗大厨的功架, 伴碟醬汁極為惹味, 又一個滿分!
(因現場環境浪漫紛暗, 主菜相片質數欠佳, 所以欠奉, 請見諒! )
是晚甜品並非一般蛋糕或芝士餅之類, 竟是通常只在澳門至吃得到的木槺蛋糕, 有點意料之外. 味道做得唔錯, 若然可再凍d及硬身d就更好了!
坐咗成晚, 閣樓上只得我們一枱客, 好像我包了個場同大鳥撑枱腳般, 真浪漫! 單是包場已值回票價了, 何況食物質數甚有水準, 真係一個喊都唔會有! 唯一要改善的可能是侍應的服務水平.