2020-10-30
今日去咗係將軍澳海旁邊嘅A Tavola Bar & Grill 食晚餐。一去到已經覺得環境唔錯,近海邊非常涼爽,而且店面開揚,可以睇到街景,認真唔錯。餐廳內燈光非常有情調,側面一大幅酒櫃牆,配合燈光,非常有氣氛。一坐底店員已經好親切咁問咗我地要飲邊種水並且俾menu我地。我地主食叫咗Beef Lasagna同Chicken Tikka Pasta;飲品嗌咗Hot Chocolate 同Peppermint Tea;甜品就叫咗Tiramisu同Apple Crumble。侍應好快就為我地送上食物啦,抵讚!呢個Beef Lasagna上枱嘅時候熱辣辣,非常吸引。芝士份量俾得非常大方,啱晒芝士迷!啲牛食落都好香,千層麵口感軟滑,整體配搭好好。一個人食佢實夠飽啊!呢個Chicken Tikka Pasta啲雞煮得頗嫩口,口感不錯!而且醬汁調得非常好味,酸中帶甜,並滲出陣陣胡椒及其他香料味道。Peppermint Tea茶味香濃,不錯。Hot Chocolate香濃幼滑,味道偏甜,對嗜甜者是一個不錯啲選擇!Tiramisu份量偏大,兩個人share應該啱啱好;味道非常正宗,愛好

Tiramisu份量偏大,兩個人share應該啱啱好;味道非常正宗,愛好tiramisu者記住唔好走寶。最後到Apple Crumble,呢個真係好味到我要大推啊!!!啱啱出爐熱辣辣,配上半溶嘅雪糕簡直係天堂級嘅享受。面頭餅碎及堅果杏仁碎片非常脆,配合底下嘅蘋果粒,軟硬冷熱兼備,多重口感令人回味無窮。甜度亦適中,喜歡甜品嘅你記住唔好錯過啊!
臨尾去埋洗手間先離開,環境都非常乾淨,仲有芳香劑嘅味道,清潔嘅環境為今晚畫上完美句號。