2012-09-07
擒晚無聊跟我太太週圍試菜,本來一心試Sky Bar,點知睇睇餐牌好似一樣,兼且Mr.Steak又做緊買一送一推廣,所以我就跟太太既意見轉食呢間,坐低後睇睇餐牌有我們兩公婆既喜好"白酒忌簾藍貝",當然第一個order就係海鮮,而由於前菜係海鮮,我地既主菜都已海鮮為主,咁order後就等了幾分鐘就個湯同前菜送到,我覺得呢個味道可以既,跟住就又等5分鐘、10分鐘個藍貝就到,係未話評其他野之前,呢個前菜除了略咸之外,其實係整得好嫩好鮮既,而又係我地兩個享受緊呢個前菜時,係我地身邊不停有人入坐點菜,跟住問題就黎喇!當大家點菜享受佢地晚餐既時候,我地兩個由於傾得太投入忘記了時間,忘記了前菜已食完,連隔離鬼佬阿Sir都食完佢個晚餐喇,我地既主菜都重未上到,平心而論更係搵人問同追,又唔知係咪真係咁忙同無人,我係咁搵人都無人理我.......然而直至我用手角佢地個玻璃先有人理我,佢首先幫我清清張枱跟手幫我執走埋D刀差,跟住主菜黎喇,但放低後就順速走左去,但我地D差比人收走,跟住我又舉手揮手搵人,搵到人後我好火咁問佢"你收左我D刀差,你叫我用手食天使面呀",咁我地開始食,係食落無奈覺得無問題,但食食下覺得
當大家點菜享受佢地晚餐既時候,我地兩個由於傾得太投入忘記了時間,忘記了前菜已食完,連隔離鬼佬阿Sir都食完佢個晚餐喇,我地既主菜都重未上到,平心而論更係搵人問同追,又唔知係咪真係咁忙同無人,我係咁搵人都無人理我.......然而直至我用手角佢地個玻璃先有人理我,佢首先幫我清清張枱跟手幫我執走埋D刀差,跟住主菜黎喇,但放低後就順速走左去,但我地D差比人收走,跟住我又舉手揮手搵人,搵到人後我好火咁問佢"你收左我D刀差,你叫我用手食天使面呀",咁我地開始食,係食落無奈覺得無問題,但食食下覺得D野唔熱偏凍,而食物味道、質素係覺得佢地係用"做左而唔係做好"既心態去做,D野真係無咩果種食物味道,講真我覺得M記會好過佢囉!
跟住我食完後,因為佢D碟好大,所以又係要Waiter清清佢,點知又係無人理我地,唉!我都火到累呀!,到搵到人清清佢兼落甜品後,上甜品時我地準備開始,佢地忽然就隊張單叫我地埋單,我D火氣就忽然重生,我即刻話:我有叫過埋單咩?岩岩上甜品未食就問我埋單,你公司現金流好差呀?佢即刻話係佢同事叫佢咁樣做,我就話:小姐,你有無帶腦番工呀?我邊句話叫埋單呀?你同事邊個呀?叫你經理出黎啦!我食你呢餐飯食得好火呀!跟住阿經理出黎,又向我話唔好意思,解釋咩解釋物,我同佢講左句:生意做得咁唔開心,唔好做免得阻住個地球轉呀!
跟住我就埋單走左,但心中有句我係唔會再去!