2019-04-27
今日係我同男朋友拍拖一週年紀念 我哋沒有安排特別嘅節目 早上在家休息 晚餐book咗位於荔枝角D2 Place嘅一間日式鐵板燒餐廳 是朋友極力推薦的好餐廳特上活龍蝦鐵板燒二人前套餐$2080套餐包括咗前菜,沙律,龍蝦,帆立貝,白甘鯛,響螺,a5和牛,炒飯,炒野菜,鯛魚湯及甜品職員安排我們入座 隨即為我們送上前菜及沙律 前菜是醬油東風螺 用日式嘅醬油浸醃東風螺 夠入味之餘又不失鮮味沙律菜夠新鮮 每天蔬菜入口都脆卜卜 胡麻醬夠開胃 二人前嘅海鮮分量 一隻活活的大龍蝦size十分巨型 又大又厚嘅帆立貝 大過拳頭嘅日本響螺 以及從未食過嘅白甘鯛 未食已經流曬口水日本響螺 廚師炒嘅時間拿捏得剛剛好 響螺片僅僅熟 肉質非常爽脆 廚師建議點鹽及黑椒吃 味道更為鮮味帆立貝煎到表面金黃 肉質鮮嫩無比 裙邊爽脆 簡直好味到唔識形容 廚師仲用咗日本味淋,清酒,和鮮海藻來烹調帶子的底汁味道 完全不會奪去帶子的鮮味白甘鯛從未吃過 今天是我第一次品嚐這種魚 廚師在鐵板上放上鐵鍋 坐熱油之後 將白甘鯛以半煎炸嘅形式烹調白甘鯛最大嘅特色就係將魚鱗炸到脆卜卜 魚肉細嫩 一夾就好易散 有雙重口感 非常特別我最期待嘅活龍蝦
特上活龍蝦鐵板燒二人前套餐$2080
職員安排我們入座 隨即為我們送上前菜及沙律
沙律菜夠新鮮 每天蔬菜入口都脆卜卜 胡麻醬夠開胃
我最期待嘅活龍蝦終於出場 新鮮程度簡直係滿分 真係要讚一讚廚師嘅功架 用兩個鐵鏟輕輕鬆鬆就將龍蝦嘅肉同殼分開
龍蝦頭嘅膏一啲都唔會嘥 用嚟炒龍蝦肉 仲加咗海膽 成件事真係夠曬奢華
龍蝦膏海膽炒龍蝦肉
又香 又惹味 又新鮮 龍蝦肉一梳一梳 啖啖肉 在口腔有回彈嘅效果 海水味十足
a5和牛 雪花分佈平均 牛味重 入口超juicy 而且肉質非常林
另外廚師把部分a5和牛 切成細細粒用嚟炒飯 炒飯充滿牛脂肪嘅香味 而且粒粒飯都炒到非常乾身 每粒飯都在鐵板上起舞
奶白色嘅鯛魚湯充滿魚味 味道鮮甜非常 湯鐘仲加咗菇菌類及豆腐 令成個湯入口好順滑
最後仲有來自日本的雪糕作為尾聲 為這一餐畫上完滿嘅句號