2021-09-29
前兩天在whatsapp群組中網友A問元朗有乜泰菜食,元朗友就話佢鍾意去小曼谷;佢咁提一提,攪到我都想去食泰菜,在港島區工作嘅我即時想起銅鑼灣都有分店。印象中應該係第二次光顧銅鑼灣嘅小曼谷,對上一次可能已經係開店初期了。依家好多食肆都推出掃碼自助下單功能,的確便利雙方,減少錯誤、減輕員工工作量食客又唔會有壓力趕住同店員下單,可慢慢睇慢慢揀,揀完放入購物車,仲可以最後檢閱兼睇到幾多錢左右,確定再送出,咁就可以等食!見到有個孖寶海鮮餐$288可惜無我最鍾意嘅辣椒膏炒蜆⋯⋯在A類同B類各選一項,A款之中,其實糾結良久,有幾樣都想食😅最後要點指兵兵,在A類中揀咗泰式燒盲曹;B款中好快就決定半隻海南雞。因為孖寶都係得半隻雞同條魚,唔會飽肚,所以決定另點辣椒膏炒大蜆,有辣椒膏依個醬汁,就絕對不能少了白飯或者蒜蓉包或者烤薄餅啦!本來仲想加個泰式煲仔翅,但避免食唔晒,都係放棄不要了!泰式海南雞(半隻)係最快上場雞唔會太肥,肉質算肉質嫩滑,食時記得要配埋秘製醬汁同吃才夠風味!第二道就係原味烤薄餅,可惜點辣椒膏炒蜆都未出場⋯⋯⋯要等埋個辣椒膏炒蜆先可以開動,所以個薄餅被迫放涼轉過到就到燒魚同炒蜆都逐步上檯
見到有個孖寶海鮮餐$288
可惜無我最鍾意嘅辣椒膏炒蜆⋯⋯
泰式晚餐
本來仲想加個泰式煲仔翅,但避免食唔晒,都係放棄不要了!
招牌海南雞(半隻)
泰式海南雞(半隻)係最快上場
原味烤餅
轉過到就到燒魚同炒蜆都逐步上檯
燒盲曹魚及泰式酸辣醮汁
辣椒膏炒顯
辣椒膏炒蜆
好細心已經將魚皮剪好
泰式燒盲曹
火候剛剛好,揭開魚皮還冒着煙
還放了大量香草放在魚肚中
吃前記得要醮上酸辣汁
吃蜆同時,最鍾意用餅醮埋辣椒膏嘅汁同食,滋味滿分