2022-10-23
食正宗泰國嘢一定要去九龍城,因為價錢相宜性價比好高,今次就去依間《小曼谷海鮮燒烤屋》,聽人講人氣好高,但係我就第一次去食。海鮮孖寶 $258,依個套餐都幾抵,一次過可以試哂兩款海鮮。A. 泰式燒盲鰽 泰式其實就係鹽燒,用鹽覆蓋哂成條魚再拎去燒,咁就可以鎖住水分。食落魚肉特別鮮嫩多汁,加少少檸檬汁咁就更加可以帶出鮮味。B. 牛油蒜蓉燒青口新鮮青口上面放滿牛油同埋蒜蓉,青口又大大隻,充滿蒜香味。黃咖喱海鮮 $128黃咖喱一啲都唔會辣,好適合唔食得辣嘅朋友。味道濃郁又充滿椰香味,海鮮種類都好多,又大蝦、蜆、青口、魷魚,好滿足。泰式芝士烤薄餅 (2塊)$53識食嘅朋友一定會叫薄餅點咖喱汁,佢地啲薄餅新鮮焗製,保證熱辣辣。上面嘅芝士帶有咸香,加埋咖喱汁就會濕潤啲,又吸收到咖喱同埋椰香味。菠蘿雞肉炒飯 $98炒飯底粒粒都做到金黃色,同埋唔會好濕。加上新鮮酸甜菠蘿同埋雞柳,最後放上啲花生碎,口感同味道都好豐富。冬蔭鮮蝦雲吞湯 (5粒)$148冬蔭公嘅酸辣味真係好開胃,估唔到可以配上鮮味嘅鮮蝦雲吞,又完全唔會蓋過雲吞嘅味道,值得一試。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!`*-.
A. 泰式燒盲鰽
B. 牛油蒜蓉燒青口
新鮮青口上面放滿牛油同埋蒜蓉,青口又大大隻,充滿蒜香味。
黃咖喱海鮮 $128
泰式芝士烤薄餅 (2塊)$53
菠蘿雞肉炒飯 $98
冬蔭鮮蝦雲吞湯 (5粒)$148
如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!
`*-.,.-*`♪`*-.,.-*`♫`*-.,.-*`♬`*-.,.-*`♩`*-.,