2019-03-02
喺灣仔黎講呢間泰式料理其實都已經非常出名, 不論下午或夜晚都有好多人排隊,呢食餐廳舖頭唔大,所以等位嘅時間相對地比較耐。 餐廳裝修簡簡單單,樓底高釣左啲唔同嘅花,仲有兩個櫃嘅裝飾, 都幾有泰國風情今日lunch時間好早就去,大概十二點到,好好彩唔使等位之後過咗一陣,門外已經有條長長嘅隊。之前都係嚟呢度食晚餐,唔知道原來午市係有午餐供應嘅我叫咗招牌泰式和牛濃湯河呢個之前食過一直都覺得超好食佢湯底非常之濃,好似泰式船麵咁,但係呢個充滿牛味而且仲有好多配料,。當然唔少得有和牛啦,黎到仲係紅色嘅,浸下湯食剛剛好,超重牛味牛腩都整得好淋,又夠入味。面上仲有啲炸豬皮增加咗口感,又唔會太肥膩牛丸都好彈牙,呢碗粉真係令人讚嘆午餐仲包飲品一杯,我揀咗泰式奶茶,不過呢個泰式奶茶比一般嘅更加甜同事叫咗虎蝦炒金邊粉,蝦好大隻,有成四隻咁多,而且金邊粉炒得比出面嘅好食, 甜甜地,真係泰國風味雖然價錢有啲貴,一碗粉連飲品加一大概150蚊,但係真係好好食