2019-08-26
細細個已經成日同屋企人去九龍城食黃珍珍 ,呢十幾年有好多泰菜品牌冒起, 但係始終勝唔過童年回憶中嘅黃珍珍! 所以今日決定同老公嚟佐敦嘅分店, 尋回兒時回憶。始終係新裝修,感覺較為時尚,大枱同細枱分別都坐得好舒服!平日lunch時段更設有自助沙律吧,下次一定要中午時段嚟食!最貼心嘅係,佢列出12大熱賣菜式,真係幫到一啲選擇困難嘅客人😂近年來素食亦都係一個潮流,餐廳都好用心地列出素食餐牌, 可以幫素食者省卻時間。黃咖哩雞~ 咖哩係必點item ,當中有青/紅/黃咖哩, 肉類都有分豬/牛/雞 /牛腩/羊腩, 可以因應個人嘅喜好作出唔同嘅辣度同埋口味上嘅選擇, 我最鍾意嘅就係黃咖哩雞,當中會有雞、洋蔥、薯仔。 雞夠曬滑, 洋蔥同薯仔雖然係配菜,但係都好出色,特別係薯仔,夠曬淋並帶甜,而黃咖哩汁更加係驚為天人,味道喺各方面都係平衡。法式麵包~ 為咗唔好浪費個汁,所以點了一客法包去點汁, 其實有蒜蓉包選擇,但用嚟點汁,我覺得法式麵包已經好足夠! 分量方面,比我預期嘅多,以為係5片薄薄的法包,但原來係一個個小法包, 好彩都食得曬,無浪費食物。泰式炒粉~ 絕對係泰菜嘅基本菜式, 有時最基本嘅就會係最好
始終係新裝修,感覺較為時尚,大枱同細枱分別都坐得好舒服!
泰式炒粉~ 絕對係泰菜嘅基本菜式, 有時最基本嘅就會係最好食嘅, 所以通常食泰菜我都會叫佢, 而呢度竟然用櫻花蝦去炒,細細隻沾滿麵條,既有蝦味,又唔會影響口感! 大蝦就會係用新鮮嘅!因為食出啖啖肉都係彈牙! 調味方面更加冇得挑剔,滿分!
兩個人連埋加一都唔駛三百蚊, 以呢個質素,我覺得超值!
雖然事隔多年冇食黃珍珍亦都唔係喺九龍城總店, 但係我可以講一句,佢哋嘅出品,真係好出色! 與我腦海中嘅味道係冇變過。