2017-04-11 327 浏览
是日晚上一早约好左同 中同庆祝生日,指明要食泰菜,以前中同聚会食泰菜 我地都必定会去九龙城,今次我地决定试下其他区有名的泰菜餐馆,呢间新泰距离湾仔地铁站唔算远,步行大约5分钟左右,沿途会经过几间酒吧。到达餐馆地址后,入到去有两层,当时门面无人,我地就直接上二楼了。由于我地一早book左枱,服务员带我地去到一张已预留既枱,可能平日既关系,餐馆当时并无太多的客人,环境不错,有一间小独立的空间,接待我地的人系真‧泰国人,我地四个当时都好肚饿,所以快手就点好食物了。首先送到的是三款不同口味的泰式特饮,我地分别点了芒果冰沙、菠萝冰沙和椰青冰沙,芒果冰沙我和朋友们都一致认为不过不失;菠萝冰沙还好,菠萝味香,有果蓉,入口感觉非常fresh;最后椰青冰沙系本人极推介,虽然价钱并不算便宜($55),但即使我个人本身不太喜欢椰青味,我都爱上呢个椰青冰沙,喜欢椰青的人必定要试,质感同味道似牛奶椰青沙冰,有雪糕的口感,非常特别!先来的是被列为沙拉的肉碎生菜包猪,个人认为呢个生菜包非常岩自己口味,我本身对辣麻麻地,平时食生菜包我都是一块起两块止,但今次猪肉非常香口,香料的辣非常刺激,会令你想继续食,非常特别。之

特式饮品
肉碎生菜包猪
之后来的是炭烧猪颈肉,基本上每次食泰国菜,猪颈肉都是必点的,猪颈肉唔肥唔瘦,入口超香,超好味既系佢既酱料,唔算辣,但非常好味
必食推介之一。
炭烧猪颈肉
之后仲有一个卷,香芒牛油果软壳蟹卷,我本身非常喜欢食米卷,呢个卷材料系吸引,芒果、软壳蟹,米纸薄其实唔错,但整体味道一般,普普通通。
香芒牛油果软壳蟹卷
是日我地觉得呢个系麻麻地,我地几个本身对贵妃苗有期望,呢个贵妃苗清淡,如果喜欢清淡泰菜的人应该会喜欢呢个,但我地比较喜欢口味刺激小小,下次应该会叫返马拉盏炒通菜,应该岩啲我地口味。
蒜蓉炒贵妃苗
最后就系我地个泰式虾炒金边粉,上面有一层薄薄既格仔蛋,虾够爽,味道酸酸甜甜,岩岩好,唔会太酸唔会太甜,值得一试,反而如果下次再黎我地想试金边粉炒海鲜。
泰式虾炒金边粉
食左5个𩠌我地觉得未够喉,决定叫多个芒果糯米饭,呢个芒果糯米饭好好味
,佢有齐黑白糯米,超香,芒果唔算好甜,好彩有糯米同个汁搭救,真系好好味,我地4个人share1个岩岩好。
芒果糯米饭
整体而言,呢间泰菜系真‧泰国人经营,泰菜味道算正宗,食物质素真系有泰国正宗味道,价钱唔算太贵,湾仔区呢个价格算可以。个人极推介肉碎生菜包猪同椰子沙冰,真系好好味!
2017-04-10
特式饮品