2020-03-23
我的超市coupon月底到期,順路去咗淘大花園個間,因唔係道道有。 路過時 ...點解呢間食店門外多人聚集? 原來外賣做緊特價,平宜很多。但我們目標是超市掃貨,直接走入去食。做了簡單決定,就是點二人套餐 $298! 不夠吃,再算。香草蟹肉仿鮑魚絲魚肚羹蟹肉拆碎成粒,很軟滑,食咗都唔覺。但唔好擔心,因魚肚超多及有鮑魚絲,美味的魚肚羹。迷你泰式小食併盤點呢款會有滿意感,因每款單點價也需數十元,現一碟可以食四款口味,正!最美味是蝦餅,春卷如果有生菜包住食會更好味。主菜選了 鐵板泰式滷水無骨豬手 吃落有花椒八角桂皮等香料味,肉非常軟,尤其豬皮夠滑溜,但不要吃太多粘著皮的肥脂呀,雖然肥膏不多。馬拉盞炒通菜看上去平平無奇,吃下帶辣度,馬拉盞味不太濃郁,又不太鹹,通菜夠嫩,不錯。點套餐,泰式飲品享有買一送一優惠。❨椰汁紅豆冰❩與❨椰汁奇亞籽涼粉冰❩椰汁夠,少甜,紅豆不夠起沙,但夠腍。奇亞籽咬到卜卜脆,椰汁配涼粉,從來都好味。另一半今天很大(食)量,追加咗 ❨泰式菠蘿海鮮炒飯❩,亦都係點套餐做特價,有大隻蝦仁,墨魚仔,肉鬆,臘腸,葡萄乾與腰果一起吃,飯夠乾身夠味,挾味,$50抵呢!最後上埋甜品,有煙韌
但我們目標是超市掃貨,直接走入去食。
做了簡單決定,就是點二人套餐 $298! 不夠吃,再算。
香草蟹肉仿鮑魚絲魚肚羹
迷你泰式小食併盤
主菜選了 鐵板泰式滷水無骨豬手
馬拉盞炒通菜
椰汁夠,少甜,紅豆不夠起沙,但夠腍。
奇亞籽咬到卜卜脆,椰汁配涼粉,從來都好味。
最後上埋甜品,有煙韌的班蘭糯米糕及椰青奇亞籽大菜糕,個名係我估㗎,少甜的味道清理口腔,完成了抵食晚餐。