2020-05-22 149 浏览
其實之前都有去過新泰東南亞餐廳,已經有一段日子冇食泰國菜,咁今日去馬鞍山就去咗新泰東南亞食,因為我對佢嗰個海鮮喇沙念念不忘。入到去坐低先叫個海鮮喇沙同埋椰青,兩個係我嘅必食之選,今日比較肚餓所以另外小食叫咗個蔗蝦,甜品就係芒果糯米飯。先講喇沙個湯底真係好好味,好有海鮮嘅味道而且唔太濃郁又唔太淡,好啱香港人口味,而且入面啲海鮮材料好十足,亦都有傳統泰國嘅香料喺入面,好味,椰青就好fresh,夏天飲真係好解渴,同埋跟泰國嘢食 係一個好配搭,蔗蝦亦都俾我有一個好好嘅驚喜,因為我平時比較少叫,個蝦肉外脆外軟,因為炸過嘅關係好香脆,而入邊啲蝦膠好有蝦味,最後個芒果糯米飯就好煙韌,同埋個芒果好甜,連埋啲紫糯米食一流!