2019-05-14
是日lunch唔想食咁飽, 所以諗起嚟呢度試下泰式粉麵, 因為之前search過the wave有乜好食, 記得有間泰國嘢~搭扶手電梯上到嚟1樓, 佢同老麥同層, 但佢分開兩邊鋪, 中間冇相連, 雖然好似怪怪地, 不過香港地方細, 新起果d建築物都係騎騎呢呢~我地坐果邊個間隔係有高枱, 大約8-10個位左右, 其餘都係一般快餐店格式果d枱, 繁忙時間當然個個都搭枱~Lunch menu有湯粉麵類同飯類, 款式其實差不多, 應該每個月都會有少少唔同, 因為見到menu右上角有寫住係邊個月份的, 雖然我唔係成日食, 但我覺得泰式嘢唔會有咩特別, 可以每個月都唔同款, 唔同的最多只係價錢, 或者轉其中1-2款咁上下囉~ 泰式去骨海南雞湯河佢冇話可以轉其他粉麵, 我又冇問, 橫掂又係第一次食, 所以都冇乜所謂, 河粉咪河粉~ 但原來佢果d唔可以叫係河粉, 基本上佢係河布, 一大塊咁, 乜河粉唔係一條條架咩? 而且都煮得比較爛, 所以要用筷子+匙羮先食到, 唔係太like呢個質感~個湯底都比較濃味, 同埋唔知點解我覺得係甜, 究竟係因為佢有落蘿蔔去煮所以甜, 定係另一回事?雖然話係無骨雞, 但總
泰式去骨海南雞湯河
泰式去骨海南雞湯河
雖然話係無骨雞, 但總有一個部位係冇去骨, 就係雞翼~ 佢d雞唔知係咪因為去咗骨, 去到d肉碎濕濕咁, d肉都係好林, 林到唔駛點咬都已經可以吞~
3大舊蘿蔔好彩都叫做又甜又冇渣, 叫做唔差~
最難頂係條菜, 如果我自己响屋企水洗菜, 一定掉咗呢條菜, 又皺又變色, 見到都唔開胃~
香茅青檸薏米水
香茅青檸薏米水
只係得熱飲供應, 我覺得似飲糖水多d, 我淨係飲到甜味, 完全飲唔到香茅味或是青檸味, 甚至連一粒薏米或者半片青檸都冇, 真奇怪~
呢度唯一可取之處係叫做比其他泰式舖頭平少少, 味道就真係一般, 好似食緊泰式車仔麵咁~