2022-06-03
香港近年好興食船面,反而喺泰國都未食過正宗嘅口味!🤣 不過香港就越來越多唔同形式嘅船面專門店,類似港式既車仔麵,速食既好選擇!先揀主要餡料,再揀埋湯底同麵類就可以啦👍🏻餡料有五至六款揀,例如黑豚肉/雞髀肉/肥牛/卜卜蜆等等,價錢$69-$89~湯底可以揀船湯 / 冬陰公 同清湯 ,而麵都有五種,例如河粉 金邊粉 同薯粉🍜雞髀船湯麵 ($69)揀船湯底仲有炸豬皮/ 魚蛋等配料,大大碗好豐富👍🏻湯底味道香濃,唔算好咸好重味精!河粉厚薄均勻,屬於幼河粉,而雞髀肉就不過不失冇乜特別啦~肥牛冬陰公湯薯粉 ($69)另一碗揀左冬蔭公湯,配料有大蝦,蜆肉,青口等,十足飲緊冬蔭公湯!😆 湯底少辣可接受,味道唔會好酸,係我哋鐘意既味道😋比較特別既薯粉,係晶瑩剔透好幼嗰種,好煙韌!泰式拼盤 ($69)一份有炸雞翼炸蝦餅同炸芝士雲呑,一份滿足你三個願望!炸雲呑好脆口,入面有拉絲芝士,配泰式辣醬更惹味😋龍眼梳打冰味道唔會太甜,仲有好多龍眼肉,如果下午茶時段餐飲就會抵啲!
先揀主要餡料,再揀埋湯底同麵類就可以啦👍🏻
雞髀船湯麵 ($69)
肥牛冬陰公湯薯粉 ($69)
泰式拼盤 ($69)
龍眼梳打冰
味道唔會太甜,仲有好多龍眼肉,如果下午茶時段餐飲就會抵啲!