2018-10-02
回想起九龍灣係我兒時經常的蒲點之一,因為幾乎每日都要到那裡補習,想起來就已經覺得辛苦!所以德福同淘大商場內的餐廳食肆幾乎都被我吃透透了~今日女友話原來淘大隔離得寶商場都好多野行,仲好多好野食😍電梯上一樓有好多餐廳,唯獨呢餐哪曼谷車站的餐廳最吸引到我地,是因為入面的裝修等等都好特別以車站為主題的一間泰式餐館。食泰國野我地就一定唔會錯過的星馬泰名物海南雞飯!識我地的朋友都知海南雞飯是我地既至愛!我地一於叫左半隻海南雞,的確冇令我地失望,雞肉好滑嫩,再加配海南雞的絕配的黃薑飯,完全係滋味的享受!冬陰公的質素我地都好滿意,雖然我地叫細款,但來到的份量竟然足以夠我地兩個人飲,重點係一直會有個火保持湯的熱度,熱的果然冬陰公係最正的!千層糕我地平常比較少食,今日特別想試下泰式甜品就叫左,估唔到幾好食,煙煙韌韌,飯後甜品來說算幾特別!