2020-11-11 50 浏览
今日同友人去到太和附近做野,做完野之後當然要食返餐好慰勞下。搵食最好方法當然係打開OPENRICE APP,望兩望見到木屋大排檔呢間泰國餐廳,友人都話好耐無食過泰國菜,所以就扑鎚決定去試一試餐廳燈光暗暗地其實都幾浪漫舒服,而且座位之間距離感十足,餐廳亦設有長梳化位適合小朋友坐。餐廳裝修格局以木製裝飾為主,牆身以竹木作製成,感覺置身於木屋之中,切合木屋大排檔其名字。另外,其中一幅牆身以大型壁畫而成,充滿泰國氣色餐廳食物款式又多又齊全,基本上一般泰國菜要有既菜式都會係MENU搵到,由於太多關係,我只係影左幾張俾大家參考。大家留意其中一個小食MENU會送啤酒一杯,抵食MEGA咖喱虎蝦 (加配法包)泰式咖喱甜甜地,辣辣地,夠哂惹味。配上剛剛出爐既法包,簡直係人間美食。虎蝦大隻得黎味道濃郁,蝦頭味更加蝦味十足,真係食過翻尋味泰北沙嗲串燒拼盤BIG串燒拼盤設有雞,牛,豬各二串及豬頸肉一片切片,適合有選擇困難既朋友唔洗傷腦筋諗食咩串燒。雞,牛,豬串燒配上沙嗲醬啖啖肉食得過癮,不過感覺串燒有少少燒過火。豬頸肉就整得恰當好處,燒到脆脆地,配上特製醬汁又係食唔停口海南雞半隻海南雞半隻份量十足,唔會好似其他

MEGA咖喱虎蝦 (加配法包)

泰北沙嗲串燒拼盤BIG

海南雞半隻

海南雞半隻份量十足,唔會好似其他鋪頭咁選用細隻既雞。雞皮雞肉嫩滑,配上3款醬汁食各有特色。海南雞旁邊有酸菜伴碟,食完濃味既野可以中和一下味蕾

豬頸肉炒芥蘭

食左咁多濃味肉食當然要叫返個菜平衡下,芥蘭配上豬頸肉有肉又有菜,非常抵食。不過個人覺得豬頸肉有D大舊,切薄片會更加好
2020-11-10