2017-08-06 439 浏览
今天走入港島區食泰菜,'新泰'在銅鑼灣W Square 2樓,成間餐廳的侍應都是識講廣東話的泰國人,真係第一次見。環境闊落,好有泰式風格,坐得好舒服。餐牌菜式同一般泰國餐廳的食物沒有太大分別,但勝在烹調及味道質素都很高⋯⋯今日晚餐最欣賞的是青咖喱牛肉、及酥炸香茅魚,真係要特別介紹一下:青咖喱牛肉外表睇落平平無奇,不過既然叫得咖哩,總要叫返一份印度薄餅一齊食先可以食出咖喱的真正味道,雖然份薄餅係烤得比較燶,但配合青咖喱食,食第一啖已經令人歡喜雀躍;呢道青咖喱汁味道同以前食開的泰國咖哩菜很不同,碗內見不到有很多泰國香料或香葉之類的東西,只見有牛肉、青豆及泰式矮瓜,味道亦沒有很濃的咖喱味,但好清香,食落係先甜後辣的口感,不會一入口便有一股很強勁的辣味,辣味是慢慢的湧現出來的,但甜度的持久性亦足以支撐這種辣度的滲透,令這道菜味道的層次顯得相當豐富。至於個香茅酥炸魚配青芒果沙律,妙絕的地方在於它把成條魚身上的肉片起,再把魚肉炸成一嚿嚿甘香鬆脆的魚塊,食落啖啖肉,完全沒有骨,食得很爽,很痛快,呢道菜最適合一些很想食魚,但又怕有魚骨的食客!我哋仲叫咗香芒牛油果軟殼蟹卷,老實講呢道菜最好食的並不是內裏
環境闊落,好有泰式風格,坐得好舒服。

我哋仲叫咗香芒牛油果軟殼蟹卷,老實講呢道菜最好食的並不是內裏的配料,而是外邊包着材料的那塊QQ的糯米皮,口感煙煙韌韌,好Q,好彈牙,令我不知不覺食了很多。

至於馬拉盞炒通菜,同芒果糯米飯都係一樣有水準的,整體來說,呢餐晚飯令人回味無窮!

2017-08-03