黎到九龍城又點能夠唔食泰國菜呢?見呢排天氣濕濕凍凍咁,一於食番d 辣野暖下胃先~冬蔭功(小):一開始飲番碗冬蔭功,暖下個身先。碗冬蔭功睇落平平無奇,其實入面落足哂料!一撈起,全部都係冬蔭功d 主要材料:鮮蝦,菇類,蔬菜,仲有多種香料,令整個冬蔭功造出多層次既味道。一飲入口,先來一陣酸酸甜甜的味道,有點像高級餐廳的羅宋湯;之後係一陣暖暖地辣辣地既味道。飲完後仍會有一陣慢慢既微辣留係口腔內。呢個冬蔭功冇想像中咁辛辣,而是一種慢慢既小辣,即使我唔太食得辣都接受到沙嗲串燒(雞/牛):串燒黎講其實唔駛點特別做都已經好正。佢呢個牛串黎講會比較濃味少少,唔加沙嗲醬都已經幾咸。雞串會淡口少少,加番秘製既沙嗲醬會好味好多。沙嗲醬裡面有好香好脆口既花生粒,散發住好香濃既花生味。加上少量既椰汁,令對呢個沙嗲醬極為鍾情。同埋d 牛肉其實燒得幾好,中間d 位置都唔會燒到過哂龍,仲有d 紅紅地既肉,食落仲有少少鬆軟,不錯蝦醬炒飯:必食!本來店主出餐出慢左,諗住唔要,最後店主都係堅持要我地試一下呢個飯,話係佢地招牌菜之一。一食之下,不得了…未食已經聞到有一陣濃濃既蝦醬味,新鮮的滑蛋加上香口鬆化既肉鬆,配以極具火喉既

未食已經聞到有一陣濃濃既蝦醬味,新鮮的滑蛋加上香口鬆化既肉鬆,配以極具火喉既新鮮炒飯,將各種材料既味道融合得天衣無縫!

一齊食既朋友表示已經將炒飯既味道深深地記係佢既腦海裡面。下次一定要再食!!
最後食埋個甜品,呢餐就perfect 池喇

甜品口感有d 似大菜糕,不過好香椰子味,幾得意。
最後大約每人$150,還算可以。仲有好多好菜式未試,可惜眼闊肚窄,只好下次再過黎試埋其他好菜式喇