2020-11-10
第一次食流水是在尖沙咀泰夯蝦,真是回味無窮,當我知道泰夯蝦在銅鑼灣開了分店,我當然立即約同事一起去品嚐。餐廳佈置甚有泰式風情,令人仿如身處泰國,非常輕鬆自在,雖然依家唔可以出外旅遊,但這2小時的放題就當是自己去左泰國走一轉吧。餐廳設計相當不錯,每個卡位旁邊均設有魚缸,全部佈滿游水生猛大頭蝦,非常壯觀,真係好吸引!客人不需離開座位已可捕捉大頭蝦,好開心呀!捉左大頭蝦後一定要放入冰水過一過“冷河”,等D大頭蝦暈哂先,如果將隻蝦直接放上燒網上,D蝦就真係會跳番出嚟,真係“生蝦咁跳”,所以千祈唔好呀!成個爐都放滿大頭蝦,真係流哂口水,好想快D食呀!大頭蝦有大有細,最大果D真係有我手掌咁長,肉質非常結實彈牙,好鲜甜,蝦頭超大,D蝦膏多到呢!甘甜又軟滑,超正呀!真係好味到停唔到口。燒左2輪大頭蝦,開始出去放題區睇下有乜好嘢食,原來還有一個任攞任食的海鮮檔,有扇貝,青口,蠔,蜆和翡翠螺,全部都非常新鮮,質素不俗。扇貝加上牛油和蒜蓉一起燒真是份外滋味,青口肉質彈牙爽滑而帶少許海水咸鮮,不錯。蜆肉肥嘟嘟,脹卜卜, 肉質嫩滑鮮甜,蘸埋泰式酸辣汁更美味!燒烤區有腸仔,雞翼,牛扒,豬扒,魷魚, 秋刀魚, 雞腎
成個爐都放滿大頭蝦,真係流哂口水,好想快D食呀!
蜆肉肥嘟嘟,脹卜卜, 肉質嫩滑鮮甜,蘸埋泰式酸辣汁更美味!
燒烤區有腸仔,雞翼,牛扒,豬扒,魷魚, 秋刀魚, 雞腎雞肉牛肉串燒,丸類,蔬菜類等,淨係雞翼都有六款,有麻辣,孜然,咖哩,蜜汁,南乳和檸檬味,最後我揀4款, 雞翼肉質嫩滑又juicy,醃得好入味,真心覺得好正!
每枱限定每人一片美國和牛,和牛好大片,雖然薄薄地,但油脂分佈非常平均,油花好靚,牛味香濃,入口即溶,好美味。
熟食區有炸物,咖哩魚蛋,炒雜菜,絲瓜牛柳,台灣腸仔, 冬陰功湯等,由於主力都係燒大頭蝦和海鲜,所以唯有放棄熟食區。
飲品方面,飲品櫃除了有紙包飲品,罐装汽水,日本有汽果汁外,還有烏龍茶和涼茶。
甜品方面有西瓜,菠蘿,奶凍,布丁,啫喱,椰汁榚,Tiramisu, 仲有不同口味的雪糕波波球,雖然已經好飽,但點都要留肚食甜品,真係大滿足。