2016-12-11
唔知點解發現🐰仔好想去食泰國嘢,🐶仔一定奉陪到底,泰國嘢越做越旺要做幾多分店嘅只係數到新泰東南亞依間餐廳,之前已經去過尖沙咀分店,隔左無幾耐想食就去咗灣仔分店。其實價錢都幾合理,一個粉面都係$100以內,但係已經都好認真製作,又有成個菠蘿或者成個南瓜,唔少都係功夫錢。又想食雞又想飲冬陰公,最尾我哋食咗個冬蔭雞煲$168大大個冬陰公同埋裏面有啲海南雞?味道比較似海南雞!湯底因為雞嘅原故所以都比較油膩,如果唔想飲咁多油嘅話首先一定要撇開啲油先至飲用,不過份量真係好多最好就三至四人以上一齊先好叫,除非大家都係冬陰公嘅專家。冬陰公嘅香料十足好過某啲泰國餐廳,冬陰公除咗講究酸同辣外最重要嘅不外乎香料嘅配合,辣而不香或者辣而不香都唔吸引。裏面有芫茜,勁多香料,番茄和蘑菇等等,配搭唔錯。裏面嘅雞都好香滑,食雞有雞味仲入埋啲冬陰公香味,估唔到竟然係相得益彰!下面都有火keep住上面嘅熱力。日本南瓜焗海鮮飯$98我哋都算幾鍾意食南瓜,呢個海鮮飯出面真係有大大件南瓜,好有萬聖節嘅感覺。裏面嘅海鮮不外乎魷魚青口和鮮蝦等等,海鮮都算新鮮嘅。最緊要係裏邊有好多粒好爽口嘅南瓜,唔係整到爛晒,啲飯軟稔稔真係名副其實
又想食雞又想飲冬陰公,最尾我哋食咗個冬蔭雞煲$168
裏面嘅海鮮不外乎魷魚青口和鮮蝦等等,海鮮都算新鮮嘅。最緊要係裏邊有好多粒好爽口嘅南瓜,唔係整到爛晒,啲飯軟稔稔真係名副其實嘅「食軟飯」,兩個人食完呢兩樣野,飽哂!