2021-09-14
前兩日同屋企人去左太子搵食,一間泰國菜竟然同時有正宗泰國菜同埋雞煲添,可以滿足哂我地咩都想食既願望呀😍😍店員有幾個都係泰國人,聽佢地講係泰國人主理既,夠哂正宗啦😛😛宜家叫雞煲仲有牛肉送🐮🐮🐮半隻雞就送美國肥牛,叫夠一隻雞仲有日本和牛添🤤🤤滋補螺片花膠雞煲🐣🐣 ($228半隻)食左幾次都係港或雞煲,今次就揀左個清清地又滋補既,佢d 料分開上,黎到先落去打邊爐,咁就可以食到岩岩好熟,夠哂滑既雞件同螺片啦😋😋泰式炸蝦餅🍤🍤($92)食泰國菜點少得炸物,店員話佢地自己用蝦膠打成,夠哂彈牙,炸完即食好正😙😙泰式串燒沙嗲🍢🍡 ($98)訂座會有串燒送,可惜我地太臨時,只好自己叫一份🤣有哂豬牛雞串串,擺得好靚,仲有大大碟沙嗲醬,岩哂我鐘意勁重沙嗲味😎😎泰式豬頸肉沙律🐷🐷($86)通常食泰國野都係叫燒豬頸肉,但今次想試新款,就揀左清新d 既沙律,原來d 豬頸肉配埋酸酸甜甜既沙律汁好夾架咖喱軟殼蟹🦀🦀($160)勁大碟既炒咖哩,d 蟹份量都幾多,佢既咖哩汁炒得好香好好味,屋企人話可以餸到勁多飯添😝😝我地就配左蒜蓉包食,自家製既包幾高質,加上咖哩都仲係脆既泰式清湯明爐蒸烏頭🐟🐟 ($240)原條烏頭上🥰🥰
滋補螺片花膠雞煲🐣🐣 ($228半隻)
泰式炸蝦餅🍤🍤($92)
泰式串燒沙嗲🍢🍡 ($98)
泰式豬頸肉沙律🐷🐷($86)
咖喱軟殼蟹🦀🦀($160)
泰式清湯明爐蒸烏頭🐟🐟 ($240)
原條烏頭上🥰🥰d 魚好滑,一開始既湯唔多,要加返d 湯落去點汁先夠入味😚😚
泰式海鮮冬陰功湯🦑🦐 ($109)
原來細份都咁大個石鍋上,夠哂我地4個食,d 料份量好多,滿滿都係海鮮,冬陰功唔算太辣,好香好好飲☺️☺️
馬拉盞炒通菜🥗🥗 ($76)
食咁多肉梗係要加個菜,馬拉盞夠香,炒出黎既通菜係個個搶住食既🤩🤩
📍 鼎豐雞煲泰國菜 (太子)
太子砵蘭街368-368B號耀中大廈地舖