2021-08-30
好掛住正宗泰國菜🇹🇭,好記得係泰國有時熱到底褲🩲都濕埋,都要食住酸辣開胃泰國菜既感覺。係香港當然有曬冷氣,今晚就黎過一個泰國之夜(香港篇)✌🏽朋友簡左銅鑼灣謝斐道535 Tower 地庫的「小曼谷泰國美食站」網上見到好評多多,一於去試下。餐廳裝潢好特別,大大個火車🚞頭好招牌吸睛👀,而且仲有個live band section 🎸小舞台。晚上19:00都轉眼間已經座無虛席。我地仲未叫嘢食員工已經遞上兩杯水,店員話怡家用上電子下單,只要掃描QR code即可把餐牌一目了然。泰式酸辣鳳爪(HKD 92):酸辣鳳爪做開胃菜永遠冇輸,鳳爪表面充滿辣椒碎蒜蓉碎,我哋嫌唔夠辣叫咗加辣🌶辣到就嚟噴火😂新鮮爽脆洋蔥🧅蔥條做伴碟好有咬口,酸酸辣辣醬汁整體好開胃,仲有蕃茄仔解辣。泰式鮮蝦炒金邊粉(HKD 98):色彩繽紛,大大隻開邊大蝦🍤係表面,仲用原條香茅做裝飾好吸引😍金邊粉份量多,炒得好夠鑊氣,整體調味偏甜,加上適量花生碎,可以提升整體味道更有層次。泰式風情薄餅(HKD 48):估佢唔到用酥皮做餅底,餅底偏酥脆帶牛油🧈香,趁熱食酥皮脆卜卜,加埋千島醬做餡料,蕃茄仔青椒芝士,四小件做小食不錯。青咖喱海鮮(
青咖喱海鮮(HKD 108):絕無欺場,好有誠意,有多款海鮮伴上,有青口、魷魚🦑、帶子、鮮蝦 🦐重點係有我最鐘意食既爆汁泰國綠色茄子🍆,青咖喱蘸上茄子甜甜地,好下飯。
椰皇沙冰(HKD 37):真椰肉打磨做沙冰,濃郁濃稠椰香味,入口順滑,滿滿椰子🥥味😶
泰式冰奶茶(HKD 33):泰奶茶🥤好似一隻好出名既泰國👍🏽奶茶咁,因為正宗泰國奶茶會甜到糖尿,所以我叫左少甜,咁先啱番香港人口味。
總結:
抵食 份量大碟