2017-12-04 3102 浏览
今日早上襯放假黎到中環呢邊食個早餐,由於唔係食得太飽,所以下午茶時間我地就黎到擺花街呢邊嘅Springfields食少少野、甜品,歇一歇再去工作。下午茶時間,唔算好多人,可能因為餐廳位於地牢位置,即使有招牌,仍然唔算話太顯眼餐廳位置闊落,半開放式廚房,裝潢以白色為主,相當舒適。當時客人唔多,我地亦都冇點什麼主食,所以唔會覺得好大陣味仲有室外位置。餐牌方面都有啲類似套餐形式,有沙律、意粉、小食、鹹甜可麗餅、飲品,消費喺中環區黎講,都係合理。睇過餐牌後,我地揀左一個沙律、小食同埋一份甜品,幾個人share食炸雞翼:雞翼即時炸起,一份五件,配上自家製醬汁。雞翼熱辣辣,外皮香脆,雞肉又夠嫩。本身雞翼就冇特別醃過,所以唔會話好重口味凱撒沙律:沙律菜新鮮,份量適中,食落夠新鮮,仲有少少煙肉同有啲類似沙甸魚嘅物體,都好香口。如果唔想太單調,可以加錢配煙三文魚或者雞肉因為一早食左野都仲未落隔,我地就冇點主食喇,甜品方面我地揀左甜嘅可麗餅。揀左香蕉、朱古力呢個不死配搭材料方面有香蕉、榛子醬、朱古力、果仁等,即叫即製。而且店員都好貼心,等我地食完沙律同雞翼先上crepe。裡面嘅香蕉份量都幾多,完全熟成,朱

仲有室外位置。

如果唔想太單調,可以加錢配煙三文魚或者雞肉

裡面嘅香蕉份量都幾多,完全熟成,朱古力嘅份量相當多,因為我自己好鐘意食甜野,就唔會覺得過份甜,一個人食哂都冇問題。
榛子醬都係用nutella,都預計到個味道係點。可麗餅煎得好軟熟,唔會太厚身,微溫,配合香蕉、果仁豐富左口感,唔會死甜

餐廳仲有甜品櫃,放有啲佢地自家製嘅杯子蛋糕,因為見到有呢款聖誕造型好可愛,都點一個試試。

食得杯子蛋糕都預左個味道係點,一般因為面頭嘅忌廉比較多,所以預期中都會係比較甜。
杯子蛋糕唔算話好大件,係一個聖誕樹嘅造型,類似細個食果啲肚臍餅嘅糖霜味道,都幾甜。
蛋糕都算幾鬆軟,但就唔會話覺得特別出色又或者係必食。

食到咁上下,店員捧住幾件迷你嘅杯子蛋糕,問問在座嘅客人,有冇興趣試下,好好客,我地見size細細件,食得落,所以拎左一件試試。
呢個係朱古力味,其實口感同聖誕樹嘅係一樣,只不過朱古力味都幾香呢,而且迷你size剛好,冇一整件覺得咁甜膩。

飲品方面有咖啡、朱古力、奶昔等,我地揀左兩杯至肥之選,分別係nutella同花生醬口味
一飲落去就知道非常足料,因為nutella果杯係好榛子醬嘅味道,落得好重手,如果鐘意nutella醬嘅人都唔會失望,甜而不膩;但唔鐘意嘅都不建議嚐試,因為真係幾甜
至於花生醬果杯更加濃,第一次試花生醬嘅飲品,口感都幾特別。花生醬嘅味道好濃好濃,同「飲」緊花生醬冇乜分別。鐘意花生醬嘅人先好點啦,因為飲品嘅質地比較杰,面頭嘅忌廉雖然唔膩,但成杯飲哂都會好飽肚

2017-12-02