2022-11-30 23 浏览
之前去法國旅行成日都見到有Crepe食,一直都好懷念,因為嗰度嘅薄餅真係好正!然後香港原來又係有crepe cafe!仲要係好就腳嘅尖沙咀,即刻入去食!尖沙咀嘅Cafe Crepe開咗喺K11 Art Mall地面嗰層,規模有啲似一間咖啡店,唔算好多位,不過好彩今日早咗嚟,都有位坐~成個Menu都係crepe,眼花撩亂!因為好多都好吸引,除咗平時成日見嘅甜品薄餅,連鹹點都有!經過一輪掙扎之後,我哋揀咗一個黑松露忌廉帶子薄餅,另外叫咗一個乳酪雜莓餅~佢連飲品都好吸引,有好多奶昔,我叫咗個抹茶奶昔,男朋友就叫咗個affogato,亦即係有雪糕喺入邊嘅咖啡。首先嚟嘅係飲品,抹茶奶昔非常好味,抹茶感覺到係好正宗嘅日本抹茶,感覺就好似食緊一杯好高質嘅抹茶雪糕咁,非常好飲。之後就到薄餅啊,鹹嘅薄餅真係非常有驚喜!入邊超足料,有好多一粒粒嘅帶子,黑松露亦都非常香,忌廉黑松露帶子呢個配搭超惹味,薄餅亦都口感非常好,唔會太薄,可以裝得住所有嘅食材,唔會穿,但係又唔會太厚,總之口感啱啱好,軟綿綿,好好味,好推薦。之後就到甜品,乳酪雜莓薄餅呢一個配搭係一個比較酸嘅配搭,因為感覺到佢嘅乳酪係好正宗嘅乳酪,唔加

男朋友就叫咗個affogato,亦即係有雪糕喺入邊嘅咖啡。

之後就到薄餅啊,

之後就到甜品,乳酪雜莓薄餅呢一個配搭係一個比較酸嘅配搭,因為感覺到佢嘅乳酪係好正宗嘅乳酪,唔加好多糖,雜莓都好足料,男朋友好鍾意食酸嘅甜品莓,呢一個甜品就啱晒佢啦。

雖然淨係食咗兩個薄餅同埋兩杯嘢飲,但係已經超飽!好滿足嘅一餐,好味~