2015-03-19
有天小弟約朋友仔去百老匯戲院睇戲, 倦倦地但又唔想返屋企, 咁啱見到間新既餐廳但係要上樓梯(可能太倦既關係, 覺得條樓梯好/下 !!)開門入到去覺得感覺衰還好, 酒紅色既牆身襯托住一D用花做主題既相, 睇完戲既雙眼當堂舒服哂, 之後服務員安排左沙發位置, 樓面的開水是免費供應的窗外更有落地玻璃好開揚。到點餐的環節, 我地三人點左一個三文魚、一個燒鷄腿包, 及一個卡邦尼意粉, 雖然無DINNER SET, 但可以加$18蚊轉套餐, 先講個湯先......今日係牛肝菌忌廉湯, 其實我地係第一次飲, 唔知咩品種, 但出奇地驚喜, 聽友人話係一D高級既菌類入口好滑, 好濃烈既菇味, 以跟餐的湯嚟講, 都算不錯, 更有一些麵包跟湯, 好抵讚!! 我地食左個三文魚扒做主菜, 三文魚扒煎得好香, (可能因為開放式廚房既關係,未上菜已經聞到), 個香草忌廉汁都一讚 ,有少少松露既香氣, 不錯!!友人都話,卡邦尼意及烤鷄腿包好好食 全靠我不朽既精神堅持克服嗰條樓梯, 最後換來一頓豐富既晚餐!
题外话/补充资料:
油麻地既樓上CAFE, 真係比較少見, 入口真係難揾同無樓梯,
不過以呢間CAFE既食物質素及不太昂貴的價錢, 我相信下次嚟開睇戲都會再番尋味,
仲有飲品水準還可以, 焦點都係放係食物身上好D。