抵食夾大件~竹地小館美食令人難忘。   早幾日經過油麻地,忽然好想食餃子,然後就係黃藍地圖搵到「竹地小館」!呢度連地標Tag都還未有,有少少點隔涉,但絕對係鍾意食餃子嘅人必定要去嘅地方!唔止味道好,仲要性價比爆燈!😍​ 招牌菜肉湯餃 HK$30​    煎+蒸韭菜豬肉餃(各4) HK$30​   竹地小館主打粵菜同一系列水餃,所有菜式都係HK$20-HK$40左右,好似招牌嘅菜肉水餃(可揀湯,蒸或煎口味),都係HK$30咋!而且每隻餃子都有一根手指咁長,十分足料,認真抵到爛!😍👍🏻​ 超薄餃皮,餡多,餃子非常高質。   至於味道,我今次就試咗招牌菜肉餃同埋韭菜餃, 招牌菜肉餃入面係椰菜同豬肉,鮮甜多汁;韭菜餃就香氣更盛,豬肉香同韭菜香濃郁,令人難忘。另外,不得不讚係佢哋嘅餃皮,目測只有2mm厚,正宗皮薄餡多,非常推薦!❤️​因為低估咗佢哋嘅餃子份量...我仲點咗擔擔麵、蔥油撈雞扒麵、麻醬豆腐同手拍青瓜😂​ 濃郁花生味及麻醬湯底,好惹味!   擔擔麵嘅花生味同麻醬湯好濃郁,但湯底完全無一種好膩嘅feel,咸咸甜甜,幾開胃。蔥油撈雞扒麵同餃子湯係一樣,正常鮮甜為主,雞扒煎得香脆,不
抵食夾大件~竹地小館美食令人難忘。

招牌菜肉湯餃
招牌菜肉湯餃 HK$30​

煎+蒸韭菜豬肉餃
煎+蒸韭菜豬肉餃(各4) HK$30​

超薄餃皮,餡多,餃子非常高質。

擔擔麵
濃郁花生味及麻醬湯底,好惹味!

擔擔麵嘅花生味同麻醬湯好濃郁,但湯底完全無一種好膩嘅feel,咸咸甜甜,幾開胃。蔥油撈雞扒麵同餃子湯係一樣,正常鮮甜為主,雞扒煎得香脆,不過我嫌佢有少少薄,唔夠咬口。​

麻醬豆腐

至於冷盤嘅麻醬豆腐及手拍青瓜,正常表現,惹味爽口,不錯。​

招牌菜肉湯餃 HK$30​
煎+蒸韭菜豬肉餃(各4) HK$30​
蔥油撈雞扒麵 HK$30​
擔擔麵 HK$30​
涼拌青瓜 HK$20​
麻醬豆腐 HK$20​

附設餐廳Menu,供大家參考。

2020-04-23
招牌菜肉湯餃