2021-08-05
Piccolo Pizzeria & Bar 係一間正宗嘅意大利餐廳,聽聞廚師係係意大利學滿師返香港架。全港共有3間分店,沙田分店最近開張,剛好今日約左朋友去新城市行街,當然要黎呢間餐廳試下啦。餐廳面積唔係太大,店內主色為黑色,裝修簡約,配上玻璃窗嘅設計同埋植物擺設,帶俾客人足夠空間感同舒適嘅感覺!除此之外,廚房為開放式,客人可以見到廚師們為佢地烹調食物嘅情況,亦都會傳出陣陣香氣,令人食慾大增。我地一行三人,叫左一個沙律,一份小食,一個pizza,一個意粉同埋一份甜品share 。另外兩位朋友同試左佢地嘅mocktail。Mango mania (左)及cucumber & mint (右):店員話飲品無額外再添加糖,真係適合想keep fit嘅女士們。Cucumber & mint入口非常清新,有輕輕嘅薄荷同埋青瓜味,至於mango mania係呈青色,原來係加咗薄荷同青檸汁打碎整成,香草味相當香濃,非常消暑。傳統意大利沙律:所謂傳統意大利沙律,其實係大大塊水牛芝士配上車厘茄同羅勒,紅色、白色同埋綠色呢個組合就好似意大利國旗咁。呢度嘅水牛芝士奶味香濃,入口軟滑,質感有d 似豆腐,份量
呢度嘅水牛芝士奶味香濃,入口軟滑,質感有d 似豆腐,份量都比想像中多,配上酸酸甜甜嘅車厘茄,感覺非常清新,絕對係夏日炎炎下開胃菜嘅選擇之一。
炸南瓜芝士米球:
同行朋友係芝士控,所以一定要叫呢個芝士米球。
炸南瓜芝士米球一客共有四粒,米球炸至金黃色,熱辣辣嘅米球包住濃厚嘅芝士、parma ham同埋南瓜蓉, 食落外脆內軟,入口鹹鹹地,非常惹味。喜歡嘅話仲可以點少少伴碟嘅蕃茄莎莎醬去中和炸物中嘅油膩感添。
古法意式煙肉薄餅:
薄餅上檯時散發出陣陣香氣,餅底用天然酵母製造,餅邊烤得香脆,中間入口煙靭。配料有煙肉片、車厘茄同埋太陽蛋,車厘茄爆晒汁,配上流心嘅太陽蛋,整體顏色同賣相都唔錯,味道方面鹹中帶酸,非常特別。
香烤蒜蓉大蝦意粉:
意粉加入蒜蓉、蒜片、辣椒片同埋大蝦整成嘅意粉,上檯時散發出濃郁嘅蒜香味,入口微辣,非常惹味,除此之外,大蝦都算多,入口爽口彈牙,意粉完全做到al dente 嘅口感。
提拉米蘇:
食意大利菜又點可以唔試Tiramisu 呀? Mascarpone 芝士配上浸過濃縮咖啡嘅蛋糕,質感細緻濕潤,入口綿滑,唔會太濕, 甜度適中,味道唔錯。
餐廳無論食物定環境都唔錯,真係非常適合朋友們聚會呀。