2010-11-19
之前已經去過鰂魚涌分店, 食過覺得好好味, 一直期侍沙田山頭火o既沙田分店某日行街見倒新城市七樓山頭火正在裝修, 所以成日走黎睇下開張未星期三媽媽發現山頭火已經開張, 所以我地即刻黎食沙田分店比鰂魚涌分店大得多, 可能因為新開關係, 樓面侍應同廚房人數都比較多.鰂魚涌分店店子細o既關係, 侍應會係我地等候o既時間, 問定我地食咩野, 會早d 幫我地落單先, 而且食得比較趕急, 相信沙田分店可以慢慢食.媽咪一早黎拎位, 可能時間仲早, 人客唔多媽咪比安排左門口位, 我黎到發現仲有好多位, 唔太中意坐門口,媽咪話冇所謂, 但我地對話似乎俾侍應聽倒, 即刻有侍應走黎問我地係咪轉枱, 非常細心, 但有位侍應語氣粗魯!之前鰂魚涌分店o既侍應推介過豬頸肉, 同鹽味拉麵, 所以一心想黎呢度試下睇下有冇分別. 我地點左鹽味豬頸肉拉麵, 三文魚沙律, 餃子, 同埋帶子飯可惜, 佢地黎錯左個三文魚飯, 媽咪話算數就算數囉呢度好似冇分前菜小食主菜咁, 一次過黎晒所有食物, 枱細關係, 放到滿晒!廚房的廚窗是玻璃透明的, 以我所見就係有一班師傅係入面, 不停講野大概係講緊食物要點樣整, 但係冇一個用口罩, 感
星期三媽媽發現山頭火已經開張, 所以我地即刻黎食
媽咪一早黎拎位, 可能時間仲早, 人客唔多
媽咪話冇所謂, 但我地對話似乎俾侍應聽倒,
我地點左鹽味豬頸肉拉麵, 三文魚沙律, 餃子, 同埋帶子飯
可惜, 佢地黎錯左個三文魚飯, 媽咪話算數就算數囉
大概係講緊食物要點樣整, 但係冇一個用口罩, 感覺唔衛生.
而且仲見倒一個師傅將拉麵夾黎夾去, 相信份量有差別, 所以要夾黎夾去.
感覺差, 而且不知所謂!
三文魚沙律出菜個陣, 侍應冇拎碗仔, 即時有另一個侍應叫住,
好似仲教佢應該點樣做, 我就見住碟沙律走黎走去, 又見住d侍應冇口罩…
鹽味豬頸肉拉麵: 豬頸肉份量比鰂魚涌分店少, 鰂魚涌分店的比較淋, 比呢度更好味
鹽味拉麵味道淡, 鹽味有d不足, 麵有d梗
三文魚沙律: 幾塊三文魚下面, 有生菜, 洋蔥, 仲有生蕃茄伴碟, 全部都係生
媽咪唔中意食太多生疏菜, 覺得一般,
我就幾中意生蔬菜, 覺得ok, 因為非常新鮮, 而且沒有調味!
餃子: 餃子係暖的, 非常討厭, 我同媽咪都唔中意暖o既餃子, 覺得唔係即叫即整好冇heart!
話雖如此, 媽咪都好客觀, 覺得餃子內o既肉好鮮好香, 唯獨真係非常討厭一早煎好放係度暖住o既餃子囉!
三文魚飯: 叫帶子飯, 黎左個三文魚飯, 媽咪話算數就算數,
佢話碗飯份量雖然少, 味道都幾好, 加上有其他野食, 佢都覺得好滿足
埋單$250幾, 開張期內首150名有coupon送
今次試食一般, 會隔多一段時間再黎, 睇下有冇分別