2021-07-26
2021年7月24日 星期六今日難得早起身,決定同老婆去沙田既新強記飲個茶,搬咗嚟沙田咁耐都未試過呢間沙田嘅地標酒樓,老婆話最少都有30年歷史去到好快就有位坐,再慢慢睇返時間同餐牌,原來已經過咗11點,所以冇咗早茶特惠時段,不過午市嘅價錢都係貴幾蚊左右,都唔算太貴,老婆話最出名嘅係乳鴿,咁我哋當然唔會放過啦,之後再加幾個點心,唔夠先再加單等咗大約10分鐘左右,新鮮熱辣嘅燒乳鴿就送到,仲細心咁幫我哋分開咗每隻有四件,乳鴿嘅外皮燒得好脆,而且肉質好嫩滑添,最後我連乳鴿頭都唔放過點心方面,有香煎蘿蔔糕,蘿蔔糕每一塊都好厚切,煎得啱啱好,唔會太燶之後當然唔少得飲茶必叫嘅蟹籽燒賣皇,大大粒燒賣,每粒裏面最少有一兩隻大蝦,爽口彈牙之後有酒樓嘅推介點心,古法千層糕,之前完全冇食過,原來中間黃色嘅部份係鹹蛋奶黃,食落去夠晒鹹香,希望呢啲傳統點心可以一直傳承落去最後仲有家鄉煎薄撐,同樣地煎得好香,食落去唔算太油膩,每一啖都食到葱粒添整體來講無論點心同乳鴿都唔錯,難怪可以喺沙田咁多年仲有咁多人幫襯