呢一間永順食店,就係 裏面長期位於全港第三排名嘅.見佢評價咁高,所以住屯門嘅我都忍唔住去試一試。咁佢嘅位置呢其實都唔算就腳。喺朗屏站行過去呢,都要五至10分鐘。就喺世宙隔離。題外話,咁呢傳說中Anson Lo就係住喺世宙嘅。有friend都話見過佢同花姐係附近岀沒。好食指數:👍🏻👍🏻抵食指數:👍🏻👍🏻回頭指數:👍🏻沙嗲牛肉米粉 $28咁呢個沙嗲牛肉米粉,上到嚟嘅時候個色水就好好睇嘅。成碗麵都係好似好多沙嗲汁咁。但係食落去呢其實又唔係好濃沙嗲味,淨係覺得好鹹好鹹。牛肉呢,上網睇就話佢係用新鮮牛肉嘅,但係食落去都係冇乜牛肉味,總之成碗嘢都係一個字,鹹!炸豬扒 跟麵加$14喺OpenRice唔少人都話個炸豬扒好好食嘅,咁我都加$14嚟試一試。的確咬落去係非常之鬆脆㗎。但係你食啦佢哋豬扒其實都冇咩特別味道,都係一個字,鹹。其實呢碗麵都係30幾蚊,咁點解抵食指數咁低呢?咁係因為呢佢啲全部都係單叫嘅,冇得話跟餐叫嘢飲。咁問題就係呢,佢哋啲野食非常之鹹,其實你係非常之需要嘢飲,但係如果你叫嘢飲嘅話,例如一杯凍檸茶呢,係需要另外加返$17 。咁喺隔籬街間冰室嘅話,可能都係30幾蚊沙嗲牛肉麵連嘢飲。對比

好食指數:👍🏻👍🏻
抵食指數:👍🏻👍🏻
回頭指數:👍🏻

沙嗲牛肉米粉 $28

炸豬扒 跟麵加$14

其實呢碗麵都係30幾蚊,咁點解抵食指數咁低呢?咁係因為呢佢啲全部都係單叫嘅,冇得話跟餐叫嘢飲。咁問題就係呢,佢哋啲野食非常之鹹,其實你係非常之需要嘢飲,但係如果你叫嘢飲嘅話,例如一杯凍檸茶呢,係需要另外加返$17 。咁喺隔籬街間冰室嘅話,可能都係30幾蚊沙嗲牛肉麵連嘢飲。對比起黎,就唔太抵食。

總括嚟講,如果經過嘅話呢,試吓都冇所謂。但係要山長水遠入元朗或者排隊排咁耐食嘅話呢,我就覺得不太值得了。
2022-09-29