2023-01-08
8/11/2022今晚相約朋友去九龍城市政大廈嘅‘馬仔粉麵(馬仔四季火鍋)’打邊爐。佢出名係個沙嗲湯底,我哋係衝着佢而來嘅,所以就算佢有得嗌鴛鴦鍋底我哋都淨係直接嗌沙嗲湯底。另外仲叫咗大嘅牛肉 ($360) 其實有少少貴嘅,不過佢真係好足份量,同埋啲紋都幾靚(其實我哋又貪心咗啲嘅,兩個女仔其實嗌細都夠嘅)。另外嗌咗枝竹併蘿蔔、雲吞拼魚片頭、炸魚皮,同埋一個出前一丁。真心$35個出前一定係有啲離譜嘅,但係對住呢個咁濃烈嘅沙嗲湯底,唔叫出前一丁真係對唔住佢😂😂。另外嗌咗兩支大嘅啤酒($25支,食店嚟講都算抵)。另外佢本身每位都會俾一碟辣椒豉油,但係其實我地都冇點過,因為個沙嗲湯底已經好夠味。我哋大約六點幾去到就都坐咗1/4的枱,到我哋離開大約爭少少八點,已經要等位喇。不過由於呢度始終係街市嗰啲熟食中心,所以衛生情況就一般啦,係見到有強強嘅,好彩同行人士完全唔驚,仲幫我消滅佢(簡直係英雄)。