2016-01-05
去完沖繩返黎,極度懷念當地美食呵!是日朋友介紹旺角區一間居酒屋。入到去已經有濃濃的日本風氣,簡約的設計令人感覺到在日本琉球一樣似的。首先我們看了一個套餐,但朋友們想叫不同食物SAHRE決定散叫。看到原來2016年有新優惠呵@@[刺身)有半價優惠,星期六日都有]],咁咪即係一至日都有,抵wo!我們立即叫了一個極大刺身享受一下。刺身未到之前,點了四款前菜食先。自家制櫻蝦蟹肉玉子燒,玉子滑流內含櫻花蝦味道幾特別。鱆紅魚和風沙律,沙律醬汁酸酸甜甜超醒胃,鱆紅魚夠嫩滑。沖繩花生豆腐,質感極似芝士一樣。夾入花生既甜味好特別,能夠將滑流的豆腐製作成貌似芝士一樣,真的不錯,大家必定要一試呵。枝豆相比平時的枝豆帶點鹹味令人胃口大開。這個沖繩好特別既腐乳,入口好濃酒精味。但經過經理講解這是發酵味,腐乳係完全冇酒精@@大家都覺得超特別,不過不是個個都懂得欣賞它。極度喜愛這個刺身,有粒貝平時比較少食的食品。粒貝好爽口,而且令人想再追加的感覺。甜蝦超甜味,不會有太多雪藏味道。肥美的三文魚,脂肪分明而且厚切美味。伊佐木淡粉紅色,煙韌又滋味。鳴門壽司拼盤:有以為是吞拿魚卷原來是拖羅卷入面拖羅啖啖肉,超滿足。三文魚腩
鱆紅魚和風沙律,沙律醬汁酸酸甜甜超醒胃,鱆紅魚夠嫩滑。
枝豆相比平時的枝豆帶點鹹味令人胃口大開。
题外话/补充资料:
1月底刺身、清酒及部分食物都有半價優惠,但只有逢星期一至五。