2019-08-25 102 浏览
本人昨天打電話book位,book左3位今天1430。但今日出門遲左少少,基於禮貌,我就打個電話去講聲我會遲15分鐘,亦有強調我最遲1445到,因為本人於1430已到達尖東,15分鐘都會行到過去。好啦,我1440到達,入到去,間cafe好細,一眼望曬,全full,得一張吉既二人細枱。其他枱睇落都唔會咁快走。咁我就同個侍應講我卜左1430啦,當然,係冇位俾我既。本人都已經有d忟,大熱天時行過黎都流曬汗,卜左1430到搭九都冇位坐,佢又俾唔到答覆,我就即係出去搵其他餐廳。搵緊餐廳期間都唔見職員搵我,我嬲嬲豬又再打電話去問佢哋點,佢哋就有以下嘅回應:「唔好意思啊,你講咗話搭九黎,所以中途有街客嚟咗就俾咗位佢地。」我真係火都嚟第一、我因為基於禮貌先至打黎同你講遲少少,即係想同你講麻煩留張枱比我。但你居然問都唔問就將應該留俾我嘅位俾咗街客。有冇諗過我呢個特登老遠過嚟嘅客人點算?我兩個朋友一個住粉嶺,一個住青衣咁遠過來諗住試呢間餐廳,點知冇位要我地做搵第二間,完全浪費晒我哋啲時間。第二、你完全冇諗過盡全力去安排座位俾我。卜位都有優先次序,你搞亂左唔小心,唔緊要,但麻煩你搵辦法去解決而唔係輕佻講下對

我真係火都嚟

第二、你完全冇諗過盡全力去安排座位俾我。卜位都有優先次序,你搞亂左唔小心,唔緊要,但麻煩你搵辦法去解決而唔係輕佻講下對唔住就算。

Fine, 我忍住啖氣同佢講,麻煩盡快安排座位俾我哋,有位即刻打俾我。但係去到三點都收唔到佢哋電話,我就心知不妙,即刻搵咗第二間餐廳。

我食食吓飯都係覺得落唔到啖氣,見到左1545都唔見cafe既人搵我,我真係認唔住再打去「提示」一下佢地其實係漏左我呢位卜左1430既客人。他們的回應:「呀不好意思,我正想打俾你,宜家有位啦,安排左疏化位。」

第一、我過左成粒鐘打俾你,期間貴cafe staff冇諗住打下電話update下我情況既。有位冇位,講句姐,有幾難?
第二、我語氣唔差少少都冇諗住有誠意地道歉。

其實卜左位冇位有幾閒,但你可唔可以sincere少少同我道歉,再好好地俾個交代我?唔好咁唔嗲吊咁拖左我?冇位咪直接講囉,我唔使你有咩補償啦,只想你諗左衰咪算,但點解又要不斷搵excuse ?卜位都可以唔理客人的話我不會再信任這一間餐廳。
2019-08-24