2017-12-19 188 浏览
今日同家人慶祝生日兼提早做冬,開心日子當然要搵返間好味道嘅中式餐廳食番一餐啦!上網睇過LEE間都有好似幾好咁,主要係食潮州嘢,始終係做冬,點都要家人同意,一經批準就訂位嚟一試喇!餐廳嘅環境都唔錯,地方好大,感覺都算舒適,燈光就偏暗一點,中式餐廳比較少見,個人就覺得光猛D會精神D,氣氛LEE D嘢都係啱二人世界多D。今日主要都係叫咗一D推介餸菜同埋偏好食物,整體都係好味嘅,連前菜嘅花生同鹹酸菜都清埋,勁!今晚合共叫咗八道菜:杏汁白肺湯:正!杏汁味好重,又濃又滑,質感有D似糖水;豬肺都新鮮又乾淨,味道佳。只係小朋友就唔係好啱,飲咗兩啖就SAY NO,可能怕咗佢陣杏汁味吧!滷水鵝肉拼滷水汁味道都幾好唔會太鹹,鵝肉都多,豆腐入味,係墨魚片唔夠爽口啫。潮式北葱羊腩煲:冬天人多通常都必食羊腩煲架啦,今日我哋都唔例外,LEE間羊腩肉都算比得多,忟得又夠淋,除咗支竹,仲有好多粒大大粒嘅馬蹄,我至鐘意食,但最得意嘅地方係佢加配嘅生菜係煮過而唔係新鮮洗好出嚟嗰種,有D古怪,唔通怕我哋煮得唔熟,哈哈!鮑汁扣鳳爪:鮑汁好味,鳳爪忟得都淋,小朋友至鐘意,食完一隻又一隻,我就比較鐘意食D花生,唔洗同佢哋爭呀麻!麻

麻醬手絲雞:本來唔係叫LEE個餸,原因係大家諗緊叫咩餸嘅時候,隔離上咗LEE款,個樣又好得,所以叫,咁佢確實係好味嘅,雞肉肉質都滑啦,麻醬唔會太多,混在一起食味道啱啱好,手絲雞對小朋友黎講容易食,所以係唔錯嘅選擇。

芋茸香酥鴨:香酥鴨又炸得好酥喎,好鬆化,鴨雖然只有薄薄一浸,都有鴨香,加埋LEE牌芋頭好靚,入口有即溶嘅口感。

手打魚蛋煮津菜煲:魚蛋味道偏鹹咗D,而津菜呢靠廚師細心,將菜切成細小,人多嘅時候真係方便大家,每人都可以品嘗到。

紅燒豆腐:味道都可以,汁可以小一點會更好。

今日唯一有D失落係居然LEE度係無甜品水晶包,仲諗住潮州食肆一定有添!
2017-12-17
庆祝纪念