2010-11-25
因為慶祝生日, 經朋友介紹得知大中華飯店, 但本身呢位朋友都未去過, 當然要上openrice check一下啦….見到相同埋招牌菜都相當吸引, 好~ 即管冒險一試啦~當晚我地六個人叫左蒜香骨 -- 蒜味唔香, 炸得又唔夠脆, 一般清蒸花甲 -- 花甲過細隻, 但唔知點解個殼就好大, 而且唔夠鮮甜, 對本身鍾意食花甲嘅我略為失望鐵板黑椒豬手 -- 呢個確係交足功課, 鐵板熱辣辣拎過黎時 “炸炸” 聲, 見到已經相當吸引~ 食落豬手煮得又淋又惹味, 加埋洋蔥黑椒, 好味道~臘味煲仔飯 -- 雖然個煲好大, 但份量唔多, 可是臘味又過多, 搞到主角變左臘味而唔係飯, 有點喧賓奪主~南乳燒脆鱔 -- 炸到外脆內軟, 入口一流~ 雖然炸過, 但鱔依然鮮甜, 而且啖啖肉沒有骨, 點埋佢做得相當出色嘅南乳醬, 真係一試難忘冰鎮鮑汁螺片 -- 一般水準, 有些酒吧做得更出色, 唔會令人有深刻印象雖然佢某些菜式做不錯, 但整體感覺普通, 唔會令我有想再黎嘅衝動
好~ 即管冒險一試啦~
當晚我地六個人叫左
蒜香骨 -- 蒜味唔香, 炸得又唔夠脆, 一般
食落豬手煮得又淋又惹味, 加埋洋蔥黑椒, 好味道~
點埋佢做得相當出色嘅南乳醬, 真係一試難忘