最近,冇晚市唯有食下午茶。我都好耐冇去飲茶,而且飲午茶係平d。見 tea set 都幾多野食,就叫咗。 茶樓就係 The one 商場旁嘅加連威老道。紅色大招牌,好易搵到。 荔枝紅茶飲慣茶樓常見水仙、烏龍茶等,就覺得冇咩特別,所以就選咗荔枝紅茶。 紅茶有淡雅嘅荔枝香氣,識合配茶點。 第一層甜點影雪白切糕椰汁流心球🌟麻香綠茶餅第二層咸點超多芝蝦蝦春卷有雞先定有蛋先?🌟金箔蝦餃皇🌟黑魚籽燒賣 鮮蝦菜苗餃 椰汁流心球🌟🌟圓滾滾嘅波波被小米花包裹住。炸完小米花既球就更加立體,更金黃。食落有米花脆脆口感,有糯米既軟熟。 一咬流心球,濃稠椰汁香味充滿整個口腔。整體味道都唔會太甜。有雞先定有蛋先?雞係鹹水角。 鹹水角色澤金黃,皮係比較薄身,但食到外脆內軟。我次次飲茶都會叫👍😍蛋就係薑汁蒸蛋。如果薑汁味更濃就好! 其他點心白切糕係有糯米糕粘咗唔同顏色嘅麥片。春卷有好濃芝士味,同埋咸咸地。 綠茶餅內面嘅餡料係芋頭。燒賣和蝦餃都係皮薄,但唔會一夾就就散,熱辣辣好食。

荔枝紅茶

金箔蝦餃皇🌟
黑魚籽燒賣
鮮蝦菜苗餃

椰汁流心球🌟🌟
一咬流心球,濃稠椰汁香味充滿整個口腔。整體味道都唔會太甜。

有雞先定有蛋先?
蛋就係薑汁蒸蛋。如果薑汁味更濃就好!

其他點心