識我嘅人都必然知道我係一個甜點控, 在於梳乎厘這東西更加沒抵抗能力......無論身處喺咩國家, 只要見到梳乎厘都必然要試! 呢間喺印象之中已經開了一段時間, 行街每次經過都見到唔小人排隊幫襯, 所以頭幾個月我都叫自己忍耐忍耐, 等熱潮過一過先俾自己一嚐其味。 今個月我又如常咁嚟到葵芳廣場行街食嘢, 收咗工個人特別餓, 見到佢竟然已經冇乜人等喇! 飛雲~~~機會嚟喇~~~ 其實每一次經過見到佢有多種口味選擇, 都覺得好吸引, 亦覺得呢個係佢優勝之處, 因為有某幾款口味, 都應該係佢獨家擁有㗎例如雙重芝士啦, 辣味黑朱古力啦, 伯爵茶啦同埋竹炭黑芝麻咁。今次仲有一個新發現係多咗藍莓+咸蛋黃+花生醬+歌劇院添。 最後我都係決定試一試蜜桃茶味, 一來都覺得幾獨特, 二來我身旁的那個都可以試, 因為他最喜歡蜜桃茶了。 由俾錢到拎飛等待即叫即做到輪候時間大約等咗10-15分鐘, 但將佢放第1啖入口嗰2秒之後, 感覺其實真係令我大失所望。 老老實實, 味道嚟講真係唔差, 佢亦真係有蜜桃茶味, 入口之後細嚼慢慢滲出, 尚算清香, 但令我失望之處係成個梳乎厘嘅口感質感......以我所標準裡面, 一個
老老實實, 味道嚟講真係唔差, 佢亦真係有蜜桃茶味, 入口之後細嚼慢慢滲出, 尚算清香, 但令我失望之處係成個梳乎厘嘅口感質感......以我所標準裡面, 一個令人升仙嘅梳乎厘, 應該係入口即化, 瞬秒無感猶如一陣輕風, 一啖又一啖到最後一啖食完好似冇食過嘢咁...先至為之一個令人滿足, 趨之若鶩嘅梳乎厘。但呢間呢一個, 雖然味道唔錯, 但係個質感只不過係一個柔軟蛋糕?!?!?! 空氣感真係欠奉啊......莫非加咗「班戟」二字,就需要埋沒梳乎厘嘅神髓? 如果店主可以喺技術方面作出改善, 必定可以令生意更上一層樓
希望我下一次再試嘅時候會有驚喜啦。
蜜桃茶梳乎厘班戟