2011-11-24 133 浏览
同朋友喺文化中心聽完音樂會,當時已經 10:00!諗住去番 <Deli and Wine> ,見到仲未 closed !大家好開心衝咗入去! 個職員話俾我哋知,準備 closed !令我哋好失望! 大家又唔想去開 24小時嘅 M 記食埋啲熱氣嘢!點好呢?我提議走到海防道,起碼呢度有不少餐廳! 相信仲有啲餐廳仍然開緊!我哋兩個女人呢度影果度影,結果,10:30 先到達海防道,經過新港中心,我見到 <一風堂> 仍燈光火著! 心想應該唔使等位! 她說咁夜仲食拉麵?!......繼續行......經過街市行前些少,見到有間粉麵檔 <金湖粉麵茶餐廳>,二話不說就衝咗入去!求其啦!最緊要快啲醫飽肚後,搭車返屋企瞓覺!zzzzz...... 我嘅選擇:四寶米線 $25雖然話就話咁平 $25,四寶唔只係得四粒丸!共有六粒!份量比預期多! 豬肉丸 & 墨丸尚算爽口彈牙!魚紮包住紅蘿蔔、西芹,不過不失!魚皮餃幾油!米線唔算腍!總算收貨! 朋友嘅選擇:魚蛋米 $24魚片比坊間粉麵檔嘅魚片仲要薄一半! 魚蛋唔彈牙,係腍身。至於,米粉只係普通貨色!呢度衛生一般
個職員話俾我哋知,準備 closed !令我哋好失望!
大家又唔想去開 24小時嘅 M 記食埋啲熱氣嘢!點好呢?

我提議走到海防道,起碼呢度有不少餐廳!
相信仲有啲餐廳仍然開緊!

心想應該唔使等位!
<金湖粉麵茶餐廳>

我嘅選擇:四寶米線 $25
四寶米線
朋友嘅選擇:魚蛋米 $24
魚片比坊間粉麵檔嘅魚片仲要薄一半!
魚蛋唔彈牙,係腍身。至於,米粉只係普通貨色!
魚蛋米
呢度衛生一般,我記得有小昆蟲飛過!
2011-11-18
$25 (宵夜)
<金湖粉麵茶餐廳>
四寶米線