茶茶台式料理📍旺角豉油街60-104號XX Arcade地下AB號舖香港嘅台式料理就多啦,但係大部分都係牛肉麪、滷肉飯之類,而我一直都有睇開台灣嘅youtuber,一直對台灣嘅臭臭鍋同臭豆腐好有興趣,咁啱就被我睇到呢間茶茶台式料理有,就決定試下啦,點知又真係幾有驚喜。🌃位置喺豉油街,大家都應該去慣嘅,附近都有好多野食,而且個鋪位都幾大,容易揾到嘅~🥘食物臭臭鍋同牛肉麵都喺嗌咗中辣,我同我frd都係食得辣嘅人,所以覺得唔係好夠喉,所以食得辣嘅人可以大膽嘗試❤️招牌臭臭鍋+滷肉飯呢個臭臭鍋入面幾足料嘅,牛肉、臭豆腐、米血糕、蜆肉、椰菜等,又有菜又有肉,幾豐富,嗰湯其實唔臭,反而幾香,好好飲,加埋啲料都好食,特別係米血糕,紮實得嚟又好香,我同我朋友都好鍾意,但係記住要熱食,唔好等到凍哦~同埋有個獨家食法,食晒鍋啲料之後,加個滷肉飯,可以撈埋啲湯食,幾夾~推薦度: 😋😋😋😋❤️秘製麻辣牛肉麵你地睇個麵好似好油咁,但係食落其實啱啱好,牛肉雖然好大舊,但係好軟熟,油脂分佈平均,入口即化咁,而且個調味都好好,有啲滷水味,又食到牛肉本身嘅牛味,十分好食 🤩而且份量好多,會話係本日最佳,麵嘅質感都好正,而且
茶茶台式料理

📍旺角豉油街60-104號XX Arcade地下AB號舖

🌃位置

🥘食物

❤️招牌臭臭鍋+滷肉飯
推薦度: 😋😋😋😋

❤️秘製麻辣牛肉麵
你地睇個麵好似好油咁,但係食落其實啱啱好,牛肉雖然好大舊,但係好軟熟,油脂分佈平均,入口即化咁,而且個調味都好好,有啲滷水味,又食到牛肉本身嘅牛味,十分好食 🤩而且份量好多,會話係本日最佳,麵嘅質感都好正,而且個湯真係一流,完全唔係味精湯,飲幾多都唔口渴,辣辣地好過癮,唔食得辣嘅話,都可以嗌紅燒牛肉麵,應該都會好正~ 🥰
推薦度: 😋😋😋😋😋

❤️麻辣臭豆腐
我十分鍾意呢個小食,其實唔算好臭,係入口嘅時候會有少少臭味咁,外皮薄薄嘅一層脆皮,但係入面依然保持到豆腐嘅嫩口,加埋臭豆腐嗰種獨特嘅味道,好上癮,去到最後幾乎係同frd搶嚟食咁 🤣而且上面嘅辣醬簡直係點睛之筆,雖然唔係辣,但係好香,大家嚟到真係必嗌~ 😝😝😝😝😝
推薦度: 😋😋😋😋😋
❤️百香果綠妍
食咗咁多重口味嘅嘢,當然要嗌下啲酸酸甜甜嘅嘢嚟解膩啦,而呢杯嘢完全做到佢嘅職責,綠茶同百香果嘅比例啱啱好,唔會太甜,清清地,幾好飲的~